Grupa naukowców z Uniwersytetu w Oslo postanowiła sprawdzić wpływ spożywania 2 lub 3 sztuk kiwi dziennie przez okres 4 tygodni na aktywność płytek krwi, która gdy jest podwyższona – zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Podobnie jak przyczyniać się do tego procesu może również podwyższony poziom lipidów we krwi . Przy okazji więc zbadany też został wpływ konsumpcji owoców na poziom triacylogliceroli (triglicerydów) i cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu).
Po wykonaniu pomiarów okazało się, iż prosty zabieg żywieniowy polegający na regularnym spożywaniu owoców kiwi zmniejszył agregację płytek krwi o 15% oraz spowodował obniżenie poziomu triacylogliceroli w plazmie o 18%. Oznacza to, że składniki zawarte w tych owocach mają silny potencjał antymiażdżycowy. Warto więc uwzględnić kiwi w swojej diecie.
Dieta 2-dniowa - zasady, efekty, jadłospis
Dwa dni diety, pięć dni niemal swobodnego jedzenia. I tak tydzień po tygodniu, aż do uzyskania upragnionej...