Warzywa i owoce stanowią cenne uzupełnienie diety w witaminy, składniki mineralne oraz inne bioaktywne związki, takie jak flawonoidy i kwasy organiczne. Regularne spożywanie owoców, może stanowić element profilaktyki wielu chorób, w tym miażdżycy. Ostatnie dwie dekady to okres prowadzenia intensywnych badań nad wpływem konsumpcji owoców i warzyw na wybrane parametry fizjologiczne.
Grupa naukowców z Uniwersytetu w Oslo postanowiła sprawdzić wpływ spożywania 2 lub 3 sztuk kiwi dziennie przez okres 4 tygodni na aktywność płytek krwi, która gdy jest podwyższona – zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Podobnie jak przyczyniać się do tego procesu może również podwyższony poziom lipidów we krwi. Przy okazji więc zbadany też został wpływ konsumpcji owoców na poziom triacylogliceroli (triglicerydów) i cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu).
Po wykonaniu pomiarów okazało się, iż prosty zabieg żywieniowy polegający na regularnym spożywaniu owoców kiwi zmniejszył agregację płytek krwi o 15% oraz spowodował obniżenie poziomu triacylogliceroli w plazmie o 18%. Oznacza to, że składniki zawarte w tych owocach mają silny potencjał antymiażdżycowy. Warto więc uwzględnić kiwi w swojej diecie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.