Faktycznie przyznać trzeba, że masło zawiera sporo kwasów tłuszczowych (ponad 50% masy produktu), których nadmierna konsumpcja wiązać się może z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia. Z drugiej strony warto zdać sobie sprawę tego, że pewna część maślanego tłuszczu to w istocie krótkołańcuchowe i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie tylko, że w przeciwieństwie do dominujących w diecie kwasów długołańcuchowych są lekkostrawne, ale także wykazują pewien potencjał prozdrowotny. Zgodnie z wynikami badań naukowych zwiększona ich konsumpcja korzystnie wpływa m.in. na tempo przemiany materii.
Wiele wskazuje na to, że nie należy specjalnie obawiać się zawartego w maśle cholesterolu. Opublikowane w ciągu ostatniej dekady wyniki badań naukowych wskazują, iż cholesterol pokarmowy u osób zdrowych ma raczej niewielki wpływ na profil lipidowy krwi i zagrożenie chorobami układu krążenia. Poza tym tak naprawdę, żeby dostarczyć ilość cholesterolu przekraczającą zalecane normy, potrzeba byłoby spożyć ¾ kostki masła w ciągu doby.
Postrzeganie masła jedynie jako źródła bezwartościowego tłuszczu i cholesterolu jest nieuzasadnione. Oprócz wspomnianych wcześniej krótkołańcuchowych i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych masło dostarcza także sprzężonych dienów kwasu linolowego (tzw. CLA). Jest to składnik wielu preparatów wspomagających odchudzanie. Warto pamiętać, że masło jest dobrym źródłem witaminy A, a także zawiera inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak D i E. W przeciwieństwie do margaryn masło pozbawione jest także kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego, których już nawet niewielkie spożycie może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia.
O ile faktycznie zgodzić się można z tym, że umiar w spożyciu masła jest wskazany, to zupełna jego eliminacja z diety jest nieuzasadniona — zwłaszcza w przypadku młodych, zdrowych, aktywnych fizycznie osób. Z jednej strony niektóre teorie dotyczące szkodliwości masła wydają się mocno przesadzone, z drugiej natomiast potencjalne walory tego tłuszczu mlecznego są często pomijane. Masło znakomicie nadaje się jako element zrównoważonej diety, o ile nie stanowi głównego źródła tłuszczu.