Sosy na zimno, czyli tzw. dipy, są w stanie wyraźnie uatrakcyjnić nawet banalny posiłek – niewielkie miseczki z kolorową zawartością ustawione przy talerzu niewątpliwie „cieszą oko”, a dodatkowo nadają „charakteru” spożywanym daniom. Obie cechy są szczególnie istotne dla osób pozostających na dietach odchudzających czy redukcyjnych, które skarżą się na jałowe i monotonne posiłki, a mają świadomość, że korzystanie ze sklepowych sosów nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Poniżej zamieszczam kilka sprawdzonych przepisów, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs – pieczonych, gotowanych czy grillowanych. Zachęcam do eksperymentów kuchennych!
Dip szpinakowy
Rozmrażamy 50 g szpinaku i doprowadzamy do całkowitego odparowania wody. Po przestudzeniu dodajemy 3 łyżki serka twarogowego ziarnistego, 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą.
Pikantny sos z awokado
Awokado obieramy, a następnie miksujemy z 2 łyżkami soku z limonki lub cytryny. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, drobno pokrojonego pomidora bez skórki oraz papryczkę chilli (wg indywidualnych preferencji można tego składnika dać więcej lub mniej). Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Łagodny sos chrzanowy
Pół szklanki jogurtu naturalnego o niezbyt kwaśnym smaku łączymy z dwiema łyżeczkami startego chrzanu oraz jedną łyżeczką łagodnej musztardy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy drobno pokrojony koper i szczypior, a także kilka kropel soku z cytryny. Całość przyprawiamy pieprzem.
Sos koperkowy
Pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego łączymy z 1 łyżeczką musztardy dijon, a następnie dodajemy łyżkę drobno posiekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
Dip pomidorowy z bazylią
Pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego łączymy z 1 łyżką koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Dodajemy drobno posiekanej świeżej bazylii i dokładnie mieszamy.
Podsumowanie
Wyżej przedstawione sosy znakomicie nadają się do dań z mięsa i ryb, zarówno znienawidzonej przez wielu piersi z kurczaka gotowanej na parze, jak i również grillowanej karkówki czy rozmaitych dań z ryb. Każdy z wyżej wymienionych sosów należy jednak bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać przez minimum 1 godzinę w lodówce.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.