Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Potrzebne składniki
Bułka pełnoziarnista – 70 g,
mięso z piersi kurczaka bez skóry – 70 g,
pomidor – 60 g,
sałata lodowa – 15 g,
jogurt naturalny 2% – 20 g,
czosnek – 3 g,
majonez – 5 g,
migdały – 15 g.
Składniki dodatkowe:
przyprawa do kurczaka (ziołowa),
sól/pieprz wg uznania,
kurkuma.
Sposób przygotowania
Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.
Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidora umyć i pokroić, sałatę umyć.
Gotowane mięso położyć na liściu sałaty z pomidorem, polać sosem czosnkowym.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.