Tak przyrządzone naleśniki mogą okazać się pysznym deserem, jeśli tylko najdzie nas apetyt na coś słodkiego. Wartości odżywcze gotowego dania, pozwalają zakwalifikować je także jako pełnowartościowy posiłek.
Lista składników
Składniki podstawowe:
całe jajo – 1 szt.,
mąka pszenna ziarnista – 50 g,
otręby owsiane – 10 g,
ser twarogowy półtłusty – 50 g,
mleko 2% – 50 g,
banan – 100 g.
Składniki dodatkowe:
szczypta cynamonu,
słodzik,
woda.
Sposób przygotowania
Ciasto:
Białka jaj należy lekko ubić (można dodać odrobinę soli).
Żółtka, mąkę, mleko i na końcu wodę wymieszać razem w misce.
Dodać ubite wcześniej białka i dokładnie wymieszać. Należy uzyskać konsystencję ciasta do naleśników.
Naleśniki smażyć polecamy na rozgrzanej patelni teflonowej i odwracać w trakcie smażenia
Farsz:
Dodać należy do twarogu mleko, banana oraz ewentualnie odrobinę cynamonu i słodzik otrzymując farsz do nadziewania naleśników.