Mięso natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
noga (udo) z kurczaka 220g
pomidor 130g
ryż Paraboiled 100g
cebula 30g
majonez dekoracyjny Winiary 5g
jogurt naturalny 2% 50ml
Składniki dodatkowe:
suszony lubczyk
papryka czerwona ostra
kurkuma
pieprz, sól
liść sałaty, czosnek,
niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.
Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Mięso położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym.
Pomidora pokroić w cząstki, ułożyć na talerzu, posypać pokrojono drobno cebulą i doprawić pieprzem.