Składniki podstawowe:
- mięso z ud kurczaka bez skóry 120g
- jogurt naturalny 2% 65ml
- ogórek 80g
- papryka czerwona 60g
- papryka zielona 50g
Składniki dodatkowe:
- kurkuma
- chilli
- zioła do drobiu
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w piekarniku przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
Przygotowanie tzatziki:
Obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok z ogórka i odlać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu naturalnego. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Papryki pokroić w paski i ozdobić nimi talerz.
Wartości odżywcze (całość)
Kcal. 219
Białko 25g
Tłuszcze 8g
Węglowodany 8g