Czy zmiany klimatyczne wpłyną na nasze odżywianie?
Zmiany klimatyczne nie są już tylko odległą prognozą – wpływają na nasze codzienne życie, w tym na to,...
Białko z owadów — wszystko, co warto wiedzieć
W obliczu rosnącej populacji świata i zmieniających się warunków klimatycznych konieczne staje się poszukiwanie...
Wielkanoc pod lupą — ile kalorii więcej zjadamy w święta?
Święta to czas wspólnego biesiadowania, celebrowania tradycji i rodzinnej atmosfery. Jednak dla wielu...
Czego lepiej nie jeść i nie pić na śniadanie?
Choć wielu dietetyków odchodzi od myślenia, że śniadanie to „najważniejszy posiłek dnia”, badania wciąż...
Dlaczego niektóre kobiety ciężko przechodzą zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)?
Czy czujesz się wzdęta, drażliwa lub wyjątkowo głodna tuż przed okresem? A może doświadczasz skurczów...
Wsparcie innych pomoże Ci schudnąć — co warto zrobić?
Posiadanie wsparcia społecznego w procesie utraty wagi zwiększa Twoje szanse na sukces, zarówno na początku...
Wpływ korzystania z ekranów na sen: nowe badania i zalecenia
W dzisiejszych czasach wiele osób zmaga się z problemami ze snem, mimo że korzyści płynące z odpowiedniej...
Napromieniowanie żywności - co warto wiedzieć?
Napromieniowanie żywności (zastosowanie promieniowania jonizującego do żywności) to technologia, która...
Która dieta będzie dla mnie najlepsza? Co jest decydujące?
Chcąc schudnąć, na pewno zastanawiasz się, jaka dieta będzie dla Ciebie najlepsza. Jest tak wiele nurtów...
Czy Twoje środowisko domowe zachęca do bezmyślnego jedzenia?
Czym jest bezmyślne jedzenie? Czy kiedykolwiek zaskoczyła Cię ilość zjedzonego jedzenia? Czy czasami...
Czym grozi dieta bez białka? Skutki zdrowotne niedoboru protein w diecie”
Dieta bez odpowiedniej ilości białka może wydawać się mało groźna na pierwszy rzut oka – szczególnie...
Czy można zjeść za dużo warzyw i owoców? Czy istnieje granica?
Warzywa i owoce to podstawa każdej zdrowej diety i trudno wyobrazić sobie bez nich racjonalnego jadłospisu....
Młode czy dojrzałe warzywa — które są zdrowsze i bardziej wartościowe?
Wraz z początkiem sezonu wiosenno-letniego w sklepach i na targowiskach pojawiają się młode warzywa....
Czy czerwone mięso może powodować demencję?
Związek diety z funkcjonowaniem mózgu od lat jest przedmiotem intensywnych badań. W obliczu rosnącej...