Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Cholesterol „dobry” i „zły” - czyli co powinieneś wiedzieć. Część I

Cholesterol „dobry” i „zły” - czyli co powinieneś wiedzieć. Część I
Poziom cholesterolu może być pewnym wskaźnikiem dotyczącym ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, jak i stanowić marker ich występowania oraz stopnia zaawansowania. Zazwyczaj wysoki poziom cholesterolu stanowi pewien sygnał ostrzegawczy dotyczący stanu zdrowia, stąd też sam cholesterol w obiegowym ujęciu traktowany jest jako ewidentne zło w każdej postaci.

Trzeba jednak wyjaśnić, że związek ten pełni ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu funkcje (jest niezbędny do syntezy hormonów i kwasów żółciowych, wchodzi w skład otoczki mielinowej komórek nerwowych), a jedynie gdy jego poziom przekracza referencyjne wartości , staje się niebezpieczny. Nawet jednak tak uczciwe przedstawienie sprawy ,nie wyczerpuje tematu.

O wpływie cholesterolu na nasz stan zdrowia świadczy nie tylko jego całkowita zawartość we krwi, ale także poziom i relacja pomiędzy ilością frakcji zajmujących się jego „dystrybucją”. Cholesterol występuje w osoczu i surowicy krwi w postaci związanej z białkami. Kompleksy te noszą nazwę „lipoprotein”, z których najistotniejsze to tzw. lipoproteiny o małej gęstości (LDL) oraz lipoproteiny o dużej gęstości (HDL). Frakcje LDL transportują cholesterol do komórek, w tym do komórek tętniczych. W pewnych warunkach cholesterol może zostać „odłożony” w ścianach naczyń krwionośnych, co ma niewątpliwe niekorzystne zdrowotnie skutki. Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) transportują z kolei cholesterol z tkanek obwodowych do wątroby , co jest zjawiskiem pożądanym.

Upraszczając, można więc powiedzieć, że LDL jest nazywany złym cholesterolem, ponieważ przy podwyższonych wartościach może przyczyniać się do tworzenia blaszki miażdżycowej w obrębie naczyń i tętnic, a HDL nazywany jest dobrym, bo może „zabierać” odkładany przez LDL cholesterol z tkanek z powrotem do wątroby. Logiczne więc jest, że podwyższony poziom cholesterolu złego jest zjawiskiem niepożądanym, ale cholesterol „dobry” może tym skutkom w dużej mierze przeciwdziałać. Dlatego tak ważne są proporcje! Wielu współczesnych specjalistów skłania się raczej ku wiązaniu relacji pomiędzy HDL i LDL z ryzykiem wystąpienia miażdżycy, zamiast sugerowania się jedynie poziomem cholesterolu całkowitego. Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego , jednak z niekorzystną proporcją pomiędzy poszczególnymi frakcjami może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dlatego robiąc badania pamiętaj, by zrobić kompletny lipidogram z oznaczeniem nie tylko cholesterolu całościowego, ale wszystkich jego frakcji.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę