Pomidory należą do najchętniej jadanych przez nas warzyw. Mało kto jednak wie co tak naprawdę zawierają i jakie są korzyści z regularnej ich konsumpcji. Tymczasem okazuje się, ze istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów by sięgać po nie regularnie, zwłaszcza teraz, gdy są tanie, smaczne i ogólnodostępne.
Owoc czy warzywo?
Chociaż pomidory zaliczana się obiegowo do warzyw, to z botanicznego punktu widzenia są to owoce. W przeciwieństwie do jabłek, winogron czy bananów pomidory charakteryzują się zdecydowanie niższą kalorycznością i mniejszą zawartością węglowodanów. Można po nie sięgać swobodnie nawet w przypadku stosowania restrykcyjnych diet niskokalorycznych niskowęglowodanowych.
Wartość odżywcza pomidorów
Pomidory stosunkowo niskokaloryczne, w 100g dostarczają około 16 – 22 kcal, w tym około: 3 – 4g węglowodanów (z czego około 1 – 1,5g stanowi włókno pokarmowe korzystnie wpływające na kondycję przewodu pokarmowego). Pomidory zawierają też odrobinę białka (1 – 1,3g), a także minimalne ilości tłuszczu (0,3 – 0,5g). Ich walory kryją się w obecności nieenergetycznych składników pokarmowych i innych prozdrowotnych substancji.
Pomidory są także dobrym źródłem witamin C i K oraz prowitaminy A, a także ważnego pierwiastka potasu. Dostarczają także pewnych dawek witamin: B6, kwasu foliowego niacyny i tiaminy, a także magnezu, manganu i miedzi. Obecność tych składników sprawia, że pomidory stanowią wartościowe składnik codziennej diety, o ile nie są spożywane w ilościach symbolicznych takich jak plasterek do porannej kanapki…
Bogactwo likopenu
Likopen jest karotenoidem o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Istnieją przesłanki by uważać, że likopen wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz, że odpowiednio wysokie jego spożycie zmniejszać może ryzyko chorób takich jak:
nowotwór pęcherza moczowego,
rak piersi,
rak prostaty,
rak trzustki,
rak płuc,
nowotwory jelita grubego.
Dodatkowo likopen zmniejsza również ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, miażdżycy i zaćma.
Pomidory stanowią niezwykle obfite źródło likopenu, przy czym waloru tego nie tracą nawet po obróbce termicznej.
Inne bioaktywne substancje
Oprócz witamin, składników mineralnych i karotenów pomidory dostarczają także innych substancji o korzystnym wpływie na organizm człowieka, takich jak kwas chlorogenowy. Związek ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, a dodatkowo - wspomaga proces odchudzania. Kwas chloro genowy obecny jest w suplementach diety zawierających ekstrakty z zielonej kawy.
Kwas kumarowy natomiast hamuje powstawanie szkodliwych nitrozoamin i dzięki temu zmniejszać może ryzyko niektórych nowotworów przewodu pokarmowego. Nitrozoaminy powstają podczas obróbki żywności, np. w toku peklowania mięsa. Dodatek pomidorów do dań zawierających wędliny jest wiec bardzo dobrym pomysłem.
Podsumowanie
Istnieje wiele dobrych powodów by regularnie jeść pomidory. Oprócz walorów odżywczych i prozdrowotnych są ono też po prostu smaczne. Warzywa te znakomicie nadają się do kanapek, sałatek, dań na ciepło.