Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Pomidory, ketchup i prostata.

Pomidory, ketchup i prostata.
Pomidory, a także przetwory z tego warzywa stanowią dość popularny element naszej diety. Mało kto nie jada bowiem ketchupu, przecierów i zup, czy plasterka świeżego pomidora do kanapki. Jak się okazuje, to sympatyczne warzywo które przybyło do nas kilka wieków temu z Ameryki Południowej, stanowi źródło dość cennego składnika diety jakim jest likopen. Likopen należy do karotenoidów, jest bliskim krewnym beta karotenu, ale w przeciwieństwie do niego nie jest przemieniany w organizmie w witaminę A.

Wykazuje za to bardzo pożądane właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki tlenowe, w tym wyjątkowo zjadliwy tzw. tlen sigletowy. Stąd też związek ten jest dość intensywnie badany, przypisuje mu się między innymi działanie przeciwnowotworowe.

O ile nie wiadomo na 100% czy to właśnie likopen jest odpowiedzialny za prozdrowotne działanie pomidorów, o tyle korzystny wpływ spożywania pomidorów i ich przetworów na funkcjonowanie organizmu ludzkiego jest faktem. Co istotne, nie tylko świeże warzywa, ale również przetwory pomidorowe takie jak sos pomidorowy czy ketchup posiadają biologiczny potencjał. Grupa naukowców z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu w Illinois dowiodła w swoich badaniach, że regularne spożywanie sosu pomidorowego przez mężczyzn ze zdiagnozowanym rakiem prostaty powoduje szereg korzystnych implikacji zdrowotnych. W jednym z eksperymentów obniżeniu o 17,5% uległ poziom PSA (antygen gruczołu krokowego - związek którego podwyższony poziom we krwi pojawia się w przypadku przerostu lub raka prostaty), nasileniu uległa też proces apoptozy (programowanej śmierci ) komórek przerostowych.

Podobne wyniki uzyskuje się w badaniach przeprowadzanych na modelu zwierzęcym. Również prace przeglądowe wskazują na możliwość korzystnego wpływu konsumpcji pomidorów i przetworów pomidorowych na stan zdrowia prostaty. Ma to szczególne znaczenie dla mężczyzn po 50-tym roku życia, kiedy to przerost gruczołu krokowego stanowić może istotny problem zdrowotny, a także dla sportowców używających niedozwolonego wspomagania w postaci sterydów anaboliczno-androgennych i ich pochodnych. Pomidory, soki pomidorowe, jak i dobry jakościowo ketchup oraz inne przetwory z tych warzyw powinny stanowić nieodłączny element diety mężczyzny.

Tomato sauce supplementation and prostate cancer: lycopene accumulation and modulation of biomarkers of carcinogenesis.

Bowen PChen LStacewicz-Sapuntzakis MDuncan CSharifi RGhosh LKim HSChristov-Tzelkov Kvan Breemen R.

 Tomato phytochemicals and prostate cancer risk.

Campbell JKCanene-Adams KLindshield BLBoileau TWClinton SKErdman JW Jr.

 Tomato phytochemicals and prostate cancer risk.

Campbell JKCanene-Adams KLindshield BLBoileau TWClinton SKErdman JW Jr.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę