Sklepowych chipsów z całą pewnością nie możemy zaliczyć do produktów zdrowych. Chipsy najczęściej powstają z ziemniaków. To jednak nie zawartość ziemniaków w chipsach sprawia, że jest to produkt nieprzyjazny naszemu zdrowiu i sylwetce.
By chipsy przyjemnie chrupały i były smaczne umieszcza się je w gorącym oleju. Zazwyczaj jest to mieszanka tłuszczy roślinnych, które pod wpływem obróbki termicznej stają się skoncentrowanym źródłem tłuszczy trans.
W chipsach znajdziemy również szkodliwy akrylamid. Związek ten powstaje, gdy produkty żywnościowe będące źródłem węglowodanów poddawane są działaniu wysokiej temperatury. Akrylamid zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego. Może także uszkadzać układ nerwowy.
Chipsy dostarczają również znaczniej ilości soli. Jej nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego oraz zaburzać gospodarkę elektrolitową.
Sklepowe chipsy są również wysokokaloryczne. W 100g produktu dostarczają zazwyczaj między 500 a 600 kcal. Warto zaznaczyć, że zjedzenie 250g chipsów nie jest wielkim wyczynem. A to już łącznie około 1250-1500kcal. Całkiem sporo jak na niewinną, z pozoru lekką przekąskę.
Sklepowe chipsy to z pewnością produkt niepożądany w zdrowej i zbilansowanej diecie.
Czy jednak musimy bezwzględnie odmawiać sobie przyjemności pochrupania chipsów podczas oglądania filmu czy meczu?
Nie musimy tego robić. Wystarczy, że przygotujemy domową, zdrowszą wersję tej popularnej przekąski.
Pomysłów na domowe chipsy jest nieskończenie wiele. Możemy przygotować tradycyjne chipsy z ziemniaków lub pokusić się na inne warzywne eksperymenty. Bardzo dobrze do produkcji domowych chipsów nadają się buraki, seler, marchew, pietruszka, bataty, a także jarmuż.
Chipsy można przygotować w suszarce do warzyw (co trwa nieco dłużej) lub w piekarniku (szybsza opcja) lub nawet w mikrofalówce (wówczas potrzebujemy zaledwie kilku minut).
Poniżej przedstawiam wam trzy przepisy na smaczne domowe chipsy.
Chipsy ziemniaczane z mikrofalówki
Potrzebujemy: ziemniaki, talerz, tłuszcz (np. kokosowy do nasmarowania talerza), przyprawy (sól morska/himalajska, ostra papryka).
Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie bardzo cienko pokroić. Można w tym celu wykorzystać tarkę. Talerz smarujemy tłuszczem. Pokrojone plasterki ziemniaków układamy dokładnie jeden koło drugiego. Wstawiamy tak przygotowane plasterki ziemniaków do mikrofalówki na 3 minuty. Jeśli po wyciągnięciu ziemniaki nie są chrupiące, odwracamy je na drugą stronę i wstawiamy jeszcze raz na 3 min. Po wyciągnięciu posypujemy dowolnymi przyprawami.