Cukry dodane zwiększają ryzyko bezsenności
Wspomniane wyżej badanie wykazało, że kobiety po menopauzie, które stosowały dietę bogatą w rafinowane węglowodany - szczególnie cukry dodane - częściej cierpiały na bezsenność. Kobiety, których dieta zawierała więcej warzyw, błonnika i owoców (nie soków), rzadziej miały problemy z bezsennością.
Bezsenność często leczy się poznawczą terapią behawioralną lub lekami, które mogą być kosztowne, jak również mogą wywoływać skutki uboczne.
Identyfikując czynniki prowadzące do bezsenności, możemy znaleźć proste i tanie sposoby ich zwalczania o dużo mniejszej liczbie potencjalnych skutków ubocznych.
Poprzednie badania analizowały możliwy związek między rafinowanymi węglowodanami a bezsennością, ale ich wyniki nie były spójne. Nie wiadomo było również, czy to dieta bogata w rafinowane węglowodany wywołała bezsenność czy też bezsenność była przyczyną tego, że ludzie zjadali w ciągu dnia więcej słodyczy.
W nowym badaniu zgromadzono dane od ponad 50 000 badanych, którzy uzupełniali dzienniki żywieniowe. Naukowcy sprawdzali, czy u kobiet, które zjadały więcej produktów z wyższym indeksem glikemicznym, prawdopodobieństwo wystąpienia bezsenności było większe. Musimy bowiem pamiętać, że nie wszystkie węglowodany nie są równe i nie wszystkie działają na nasz organizm jednakowo.
Różne rodzaje i ilości węglowodanów zwiększają poziom cukru we krwi w różnym stopniu. Wysoko rafinowane węglowodany, takie jak: dodane cukry, biały chleb, biały ryż i słodkie napoje gazowane, mają wysoki indeks glikemiczny i powodują szybszy wzrost poziomu cukru we krwi.
Gdy poziom cukru we krwi szybko wzrasta, organizm reaguje uwalniając insulinę, co z kolei powoduje spadek cukru we krwi i może prowadzić do uwalniania hormonów, takich jak adrenalina i kortyzol, które mogą zakłócać nasz sen.
Naukowcy postawili hipotezę, że nagłe wzrosty i spadki poziomu cukru we krwi, które mają miejsce po spożyciu rafinowanych węglowodanów, mogą wywoływać bezsenność.
Im więcej zjadamy dodanych cukrów i przetworzonych węglowodanów, tym większe ryzyko rozwoju bezsenności. Naukowcy odkryli również, że kobiety, które spożywały więcej warzyw i owoców (ale nie soków), rzadziej cierpiały na bezsenność. Całe owoce zawierają cukier, ale zawarty w nich błonnik spowalnia tempo wchłaniania i zapobiega skokom cukru we krwi.