Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Triphala - skuteczne zioła na zespół jelita drażliwego

Triphala - skuteczne zioła na zespół jelita drażliwego
W czasach powszechnie występującej przetworzonej żywności, braku aktywności fizycznej i związanych z tym zwiększonych stanów zapalnych, układ trawienny sporej części osób narażony jest na różnego rodzaju czynniki działające negatywnie na jego pracę i problemy trawienne z tym związane. Istnieją jednak mieszanki ziołowe, które w pewnym stopniu są w stanie usprawnić pracę naszego jelita grubego i zniwelować objawy zespołu jelita drażliwego. Jednym z nich jest mieszanka trzech owoców o nazwie Triphala.

Charakterystyka

Triphala jest jedną z najpopularniejszych mieszanek leczniczych, z powodzeniem stosowanych od tysięcy lat w medycynie Ajurwedyjskiej. Popularność jej w krajach Europy nie jest jeszcze tak wielka, jak ma to miejsce w Azji. Jednak jej prozdrowotne właściwości powoli stają się coraz bardziej doceniane.

Skład mieszanki stanowią trzy owoce:

  1. Bibhitaki (Terminala belerica, Beheda, Bellirica Myrobalan) – jest drobnym i suchym owocem o cierpko-słodkim smaku. Jego nazwa dosłownie oznacza "oddalający choroby". W skład Bibhitaki wchodzą przede wszystkim białka, w ilości 45% i oleje 35%. W skład tłuszczów wchodzą kwasy: palmitynowy 35%, linolenowy 31%, oleinowy 24%. Ta wyjątkowa kompozycja wspomaga regulację cholesterolu i proporcji lipoprotein w organizmie człowieka, przyczyniając się w ten sposób do ograniczenia ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

  2. Amalaki (Amla, Agrest Indyjski, Emblica officinalis) – jest owocem o przeważającym kwaśnym smaku. Bogate źródło flawonoidów, antyoksydantów, karotenów, witaminy C (20 razy wyższa zawartość niż w cytrynie). Dzięki wchodzącym w jej skład taninom jest jednym z niewielu owoców, które w wyniku przechowywania i ogólnej obróbki nie powodują strat witaminy C. Ma on właściwości zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, co przyczynia się do poprawy trawienia białek w żołądku. Wykazano również pozytywny wpływ na regenerację wątroby.

  3. Haritaki (Harada, Chebulic Myrobalan) – owoc o słodkim smaku. W jego skład wchodzą między innymi: węglowodany, aminokwasy, taniny, sitosterol, kwas sukcynytowy. Roślina ta ma cenne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, zwalczając np. bakterie E. coli. Dzięki właściwościom rozkurczowym wpływa pozytywnie na bolesne skurcze jelit. Działanie przeciwbakteryjne i pozytywny wpływ na układ trawienny przyczynia się do walki z wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego czy uchyłkowatości jelita. Stwierdzono również pewne właściwości przeciwnowotworowe oraz pomocne w łagodzeniu objawów wirusa HIV, dzięki pozytywnemu wpływowi na układ immunologiczny.

Badania 

W badaniu z 2016 roku, przeprowadzonym przez School of Bio Scieneces and Technology w Indiach, wykazano znaczące hamowanie mediatorów zapalnych (PGE2, TNFα, IL-1β, IL-6. MCP-1, VEGF, NO) u szczurów z artretyzmem, które otrzymywały triphalę. Zaobserwowano również zmniejszenie wewnątrzkomórkowych wolnych rodników i enzymów lizosomalnych. Daje to potencjalne właściwości przeciwzapalne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Badanie przeprowadzone w 2012 roku przez Irla Institute of Technology and Science w Indiach wykazało, że myszy otrzymujące suplementację triphala przez 10 tygodni straciły na masie ciała (trzewna tkanka tłuszczowa). Poprawił się również ich profil lipidowy. Obniżeniu uległa ogólna wartość cholesterolu, trójglicerydów i lipoprotein LDL. Wzrosły z kolei lipoproteiny HDL. Poprawie uległa również wrażliwość insulinowa.

Ciekawie przedstawiają się wyniki badań przeprowadzonych w 2015 roku przez naukowców z USA. Zbadali oni wpływ suplementacji Triphala na zmniejszenie proliferacji i indukowanie apoptozy w komórkach raka okrężnicy u ludzi. Stwierdzono, iż triphala zależnie od dawki, wykazała właściwości antyproliferacyjne i proapoptotyczne w komórkach nowotworowych. Oznacza to, że triphala może służyć jako skuteczny środek chemoprewencyjny wobec raka okrężnicy. Określono również, iż zdecydowanie należy rozszerzyć badania na zaawansowanych stadiach nowotworu oraz w czasie chemioterapii.

Podsumowanie

Triphala bez wątpienia jest perspektywicznym mieszanką o wstępnie udowodnionych właściwościach leczniczych. Warto zastosować ją w stanach chorobowych układu trawiennego czy insulinooporności, gdzie najlepiej się sprawdza.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę