Naukowcy odkryli również, że kobiety i mężczyźni w Stanach Zjednoczonych, którzy utrzymali najzdrowszy tryb życia z badanych, mieli o 82% niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i 65% z powodu nowotworów, niż osoby, których tryb życia określono, jako najmniej zdrowy.
Badane osoby obserwowano przez okres 30 lat.
Badanie to było pierwszą tak kompleksową analizą wpływu trybu życia na jego długość w USA. Motywem badania było oszacowanie skąd wynika różnica w średniej długości życia Amerykanów w porównaniu do innych państw. Tajemnicą nie jest, że tryb życia Amerykanów pozostawia wiele do życzenia, co zresztą widać w statystykach, bo średnia długość życia wynosi 79,3 lata, co daje Stanom Zjednoczonym 31. miejsce na świecie pod względem długości życia (w 2015 r.)
Naukowcy z Harvard Chan przeanalizowali dane z 34 lat życia 78 865 kobiet oraz 27 lat z życia 44 354 mężczyzn. Skupili się na analizie wspomnianych pięciu czynników:
- niepalenie papierosów
- nienadużywanie alkoholu
- prawidłowym wskaźniku masy ciała BMI (18,5 – 24,9)
- min. 30 minut umiarkowanej lub intensywnej aktywności fizycznej dziennie
- zdrowej, zbilansowanej diecie.
Naukowcy oszacowali, że przewidywana długość życia w wieku 50 lat wynosi odpowiednio:
- dla uczestników, którzy nie dbali o żaden z wymienionych czynników wynosi 29 lat dla kobiet i 25,5 lat dla mężczyzn.
- dla uczestników, którzy skrupulatnie wdrażali w życie powyższe czynniki, liczby te wyglądały całkowicie inaczej – 43,1 lat dla kobiet oraz 37,6 lat dla mężczyzn.
Podsumowując: kobiety, które dbały o jakość swojego życia zyskały 14 lat życia, a mężczyźni 12 w porównaniu z tymi, którzy nie zachowali zdrowych nawyków.
Co więcej, wśród badanych osób, które nie przestrzegały zdrowych nawyków, stopień umieralności w trakcie okresu trwania badania był wyższy o 74% niż w grupie przestrzegającej wszystkich 5 czynników.
Duża różnica, prawda?
Badanie to podkreśliło wagę przestrzegania zdrowych nawyków. Dzięki nim nasze życie może się znacznie wydłużyć.
Źródło: Harvarda T.H. Chan School of Public Health.