Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

PoTreningu

Chociaż wiele się mówi o tym, jaka moc ukryta jest owocach, warzywach czy ziołach, to jednak niewiele wspomina się o tym, jak cennym składnikiem jadłospisu mogą być kulinarne przyprawy. Spowodowane jest to zapewne złą sławą soli kuchennej i wieloskładnikowych granulatów opartych na glutaminianie sodowym. Przyprawy ziołowe jednak, stanowią na tyle wartościowe uzupełnienie diety w bioaktywne substancje, że w ostatnich latach bardzo intensywnie bada się ich wpływ na nasze zdrowie. Wyniki ostatnich badań są dość jednoznaczne: przyprawy stanowią nieodłączny element zdrowej diety.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Szczególnie cennym dodatkiem wydaje się być kurkuma i curry. Kurkumina, żółty barwnik roślinny którego źródłem są w/w przyprawy wykazuje potencjał: antyoksydacyjny, przeciwzapalny, neuroprotekcyjny i hepatoprotekcyjny (ochronny na komórki nerwowe i wątrobowe), przeciwmiażdżycowy. Specyficzne właściwości czosnku sprawiają, że stanowi on cenny element profilaktyki chorób układu krążenia. Aktywne substancje których jest źródłem, wykazują zdolność do zapobiegania utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dzięki czemu chronią przed powstaniem blaszki miażdżycowej.

W eksperymentach z użyciem sproszkowanego korzenia imbiru okazało się, że przyprawa ta może łagodzić dolegliwości bólowe związane z chorobami aparatu ruchu. Jego potencjał przeciwzapalny sprawia, że badana jest możliwość zastosowania między innymi w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Również potencjał przeciwcukrzycowy przypraw takich jak cynamon stanowi temat szeroko zakrojonych badań. Wiele wskazuje na to, że bioaktywne związki zawarte w cynamonie zmniejszają hiperglikemię i poprawiają tolerancję glukozy, a także wpływać mogą hamująco na procesy wzrostowe adipocytów – komórek tłuszczowych.

Liczne przyprawy mają także potencjał antybakteryjny, przeciwpasożytniczy, żółciopędny, rozkurczowy, a także termogeniczny. Umiejętny dobór ziół i przypraw naturalnego pochodzenia, jest w stanie nie tylko poprawiając walory smakowe spożywanych potraw, ale także wpłynąć korzystnie na stan zdrowia, stanowiąc element profilaktyki wielu chorób oraz przynieść ulgę przy dolegliwościach doraźnych związanych z niestrawnością i przejedzeniem.

Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. Tapsell LC, Hemphill I, Cobiac L, Patch CS, Sullivan DR, Fenech M, Roodenrys S, Keogh JB, Clifton PM, Williams PG, Fazio VA, Inge KE.



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Zdrowie