Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

Chociaż wiele się mówi o tym, jaka moc ukryta jest owocach, warzywach czy ziołach, to jednak niewiele wspomina się o tym, jak cennym składnikiem jadłospisu mogą być kulinarne przyprawy. Spowodowane jest to zapewne złą sławą soli kuchennej i wieloskładnikowych granulatów opartych na glutaminianie sodowym. Przyprawy ziołowe jednak, stanowią na tyle wartościowe uzupełnienie diety w bioaktywne substancje, że w ostatnich latach bardzo intensywnie bada się ich wpływ na nasze zdrowie. Wyniki ostatnich badań są dość jednoznaczne: przyprawy stanowią nieodłączny element zdrowej diety.

Szczególnie cennym dodatkiem wydaje się być kurkuma i curry. Kurkumina, żółty barwnik roślinny którego źródłem są w/w przyprawy wykazuje potencjał: antyoksydacyjny, przeciwzapalny, neuroprotekcyjny i hepatoprotekcyjny (ochronny na komórki nerwowe i wątrobowe), przeciwmiażdżycowy. Specyficzne właściwości czosnku sprawiają, że stanowi on cenny element profilaktyki chorób układu krążenia. Aktywne substancje których jest źródłem, wykazują zdolność do zapobiegania utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dzięki czemu chronią przed powstaniem blaszki miażdżycowej.

W eksperymentach z użyciem sproszkowanego korzenia imbiru okazało się, że przyprawa ta może łagodzić dolegliwości bólowe związane z chorobami aparatu ruchu. Jego potencjał przeciwzapalny sprawia, że badana jest możliwość zastosowania między innymi w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Również potencjał przeciwcukrzycowy przypraw takich jak cynamon stanowi temat szeroko zakrojonych badań. Wiele wskazuje na to, że bioaktywne związki zawarte w cynamonie zmniejszają hiperglikemię i poprawiają tolerancję glukozy, a także wpływać mogą hamująco na procesy wzrostowe adipocytów – komórek tłuszczowych.

Liczne przyprawy mają także potencjał antybakteryjny, przeciwpasożytniczy, żółciopędny, rozkurczowy, a także termogeniczny. Umiejętny dobór ziół i przypraw naturalnego pochodzenia, jest w stanie nie tylko poprawiając walory smakowe spożywanych potraw, ale także wpłynąć korzystnie na stan zdrowia, stanowiąc element profilaktyki wielu chorób oraz przynieść ulgę przy dolegliwościach doraźnych związanych z niestrawnością i przejedzeniem.

Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. Tapsell LC, Hemphill I, Cobiac L, Patch CS, Sullivan DR, Fenech M, Roodenrys S, Keogh JB, Clifton PM, Williams PG, Fazio VA, Inge KE.