Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Pryszcze? Zaskórniki? Na spożycie tych produktów lepiej uważaj!

Pryszcze? Zaskórniki? Na spożycie tych produktów lepiej uważaj!

PoTreningu

Na temat zależności pomiędzy spożywaniem niektórych pokarmów, a ryzykiem pojawiania się pryszczy i zaskórników krąży wiele rozmaitych teorii. Chociaż część z nich między bajki można włożyć, to uczciwe przyznać należy, że to, co jemy wpływa na stan zdrowia i wygląd naszej skóry. W niniejszym artykule dowiesz się , które pokarmy są szczególnie nieprzyjazne dla Twojej cery.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę
  • Słodycze

Chociaż przyjęło się uważać, że jedynie czekolada jest „pryszczo-genna”, to tak naprawdę wszelkie słodkości mogą negatywnie wpływać na wygląd cery. Przyczyną jest cukier, którego wysokie spożycie -  za pośrednictwem insuliny, z jednej strony powoduje pewne zaburzenia w aktywności enzymów odpowiedzialnych za produkcję sebum, a z drugiej doprowadza do zmian w poziomie androgenów, co znowuż przekłada się na większe ryzyko wystąpienia pryszczy i zaskórników. Problem pogłębia obecność działających prozapalnie trans-kwasów tłuszczowych. Słodyczy warto więc wystrzegać się jak ognia, a zamiast nich warto spożywać świeże owoce.

  • Nabiał

Chociaż produkty mleczne są znakomitym źródłem wapnia, białka i witamin z grupy B, to jednak wysoki ich udział w diecie sprzyja powstawaniu pryszczy i zaskórników. Związane jest to najprawdopodobniej z tym, iż spożycie produktów mlecznych powoduje zwiększenie poziomu insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). Skutki nadmiernej stymulacji insuliny zostały opisane w poprzednim akapicie, następstwa zwiększonej aktywacji IGF-1 natomiast doprowadzają do nasilonego rogowacenia komórek w obrębie przewodów łojowych, co skutkuje ich zablokowaniem. I tak oto pojawiają się pryszcze. Warto pamiętać jednak, że ograniczenie spożycia nabiału w diecie musi iść w parze ze zwiększeniem udziału produktów będących źródłem wapnia, takich jak warzywa strączkowe, orzechy, jarmuż, woda mineralna wysokowapniowa, produkty wzbogacane.

  • Tłuszcze

Chociaż nie wszystkie tłuszcze zawarte w pokarmie negatywnie wpływają na wygląd skóry, to niektórych szczególnie warto się wystrzegać. Niepożądanym elementem diety są trans-kwasy tłuszczowe obecne we wspomnianych już wcześniej słodyczach, a także fast-food’ach i margarynach twardych. Ograniczeniu powinno także ulec spożycie „zdrowych” kwasów omega 6, zawartych w olejach roślinnych takich jak olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy czy z pestek winogron. Tłuszcze te wykazują bowiem potencjał prozapalny i mogą zwiększać nasilenie zmian trądzikowych. W zamian w diecie powinny pojawić się tłuszcze jednonienasyocone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, migdały) i wielinienasyocone z rodziny omega 3 (ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie) o działaniu przeciwzapalnym.

  • Podsumowanie

Wpływ sposobu odżywiania na stan zdrowia cery jest szeroko omawiany w literaturze naukowej. Niestety powszechna wiedza na temat tej interesującej zależności jest niedostateczna i nawet wielu lekarzy i kosmetologów nie przywiązuje wystarczającej wagi do tego aspektu. Nie ma jednak wątpliwości, że osoby borykające się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, powinny zwracać uwagę na to, co jedzą. Efekty wprowadzonych zmian pojawiają się zazwyczaj po 2 – 3 tygodniach.