Bułka owsiana z czosnkową piersią z kurczaka, ogórkiem i sałatą lodową

Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

 

 

Składniki podstawowe:

  • bułka grahamka 70g
  • mięso z piersi kurczaka bez skóry 70g
  • ogórek 60g
  • sałata lodowa 20g
  • jogurt naturalny 2% 20g
  • majonez dekoracyjny Winiary 3g
  • oliwa z oliwek 6
  • mandarynki 70g

Składniki dodatkowe:

  • przyprawa do kurczaka (ziołowa)
  • sól/pieprz wg uznania
  • kurkuma

Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Pomidora umyć i pokroić, sałatę umyć. Gotowane mięso położyć  na liściu sałaty z pomidorem, polać sosem czosnkowym. Ułożyć na bułce.

Na deser mandarynka

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 374

Białko 22g

Tłuszcze 10g

Węglowodany 45g