Gotowana na parze pierś z kurczaka z ryżem, marchewką i kalafiorem

Mięso i marchewkę umyć, przyprawić, włożyć do naczynia do gotowania na parze. Dodać kilka niewielkich kawałków pokrojonego selera i korzenia pietruszki. Gotować przez około 20 - 30min.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • mięso z piersi kurczaka bez skóry 130g
  • ryż 100g
  • kalafior 150g
  • oliwa z oliwek 14ml
  • marchew 70g

Składniki dodatkowe:

  • sól morska
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • pietruszka, seler - jako dodatki dla aromatu

Pięć minut przed końcem gotowania do piersi dodać kalafiora. 

Ryż gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Danie podawać polane oliwą.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 640

Białko 38g

Tłuszcze 17g

Węglowodany 84g