Aromatyczna pierś z kurczaka z brązowym ryżem i dipem szpinakowym

Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • mięso z piersi kurczaka 85g
  • ryż 60g
  • oliwa z oliwek 14ml
  • szpinak mrożony 65g
  • serek twarogowy ziarnisty 40g
  • pomidory koktajlowe 50g

Składniki dodatkowe:

  • suszony lubczyk
  • papryka czerwona ostra
  • kurkuma
  • czosnek

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Szpinak rozmrozić, a następnie podgrzewać do całkowitego odparowania wody.

Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem.

Przyprawić solą i pieprzem.

Pomidorki koktajlowe pokroić na pół i ozdobić nimi talerz.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 465

Białko 28g

Tłuszcze 17g

Węglowodany 50g