Udka z kurczaka z ziemniakami i surówką z buraków
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Składniki podstawowe:
noga ( udo) kurczaka 250g
ziemniaki średnie 300g
cebula 30g
buraki 120g
jabłko 80g
oliwa z oliwek 14ml
Składniki dodatkowe:
szczypiorek
kurkuma
chilli
zioła do drobiu
pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Po obraniu i przełożeniu na talerz posypać szczypiorkiem.
Buraki umyć i gotować w łupinach na parze przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać starte jabłko oraz drobno posiekaną cebulę.
Zmieszać.
Wartości odżywcze (całość)
Kcal. 635
Białko 34g
Tłuszcze 30g
Węglowodany 56g
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
Polecane dla Ciebie:
Wybór dobrej patelni może wydawać się drobiazgiem, ale to właśnie od niej często zależy nie tylko smak,...
Sporty walki od lat przyciągają uwagę widzów, ale również naukowców zajmujących się urazami mózgu. W...
Współczesne tempo życia potrafi przytłoczyć – zawodowe ambicje, obowiązki rodzinne, dbanie o zdrowie...
Zobacz więcej artykułów