Udka z kurczaka z ziemniakami i surówką z buraków

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • noga ( udo) kurczaka 250g
  • ziemniaki średnie 300g
  • cebula 30g
  • buraki 120g
  • jabłko 80g
  • oliwa z oliwek 14ml

Składniki dodatkowe:

  • szczypiorek
  • kurkuma
  • chilli
  • zioła do drobiu
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Po obraniu i przełożeniu na talerz posypać szczypiorkiem.

Buraki umyć i gotować w łupinach na parze przez około 20 minut.

Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodać starte jabłko oraz drobno posiekaną cebulę.

Zmieszać.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 635

Białko 34g

Tłuszcze 30g

Węglowodany 56g