Chcesz  zdrowo się odżywiać? Nie zapomnij o przyprawach!

Osoby pracujące nad estetyką sylwetki bardzo często rezygnują ze stosowania przypraw, głównie w obawie przed wzmacniaczami smaku i zapachu i kuchenną solą, które zazwyczaj znajdują się w gotowych mieszankach przyprawowych. W praktyce nic nie stoi na przeszkodzie, aby codzienne menu urozmaicać ziołowymi przyprawami czy też samodzielnie skomponowanymi mieszankami przypraw. W ten prosty sposób można wzbogacić smak spożywanych potraw, a także zwiększyć udział korzystnie działających składników, tj. antyoksydanty. Poniżej przedstawiam listę wybranych przypraw, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni.

Kurkuma

O korzyściach zdrowotnych wynikających ze stosowania tej przyprawy wiadomo już od dawna. Sięgnąć po nią powinny nie tylko osoby, walczące z nadprogramowymi ilościami tkanki tłuszczowej, ale wszyscy, którym zależy na dobrym zdrowiu i kondycji zdrowotnej. Kurkuma nie tylko stanowi środek profilaktyczny w rozwoju chorób metabolicznych, ale także pomaga osobom już cierpiącym z powodu choćby insulinooporności czy problemów z cholesterolem. Nie bez znaczenia jest antyoksydacyjny potencjał kurkumy oraz przypisywany potencjał antynowotworowy. Przyprawa ta nadaje się do mięs, można nią także wzbogacać smak ryżu czy jogurtowych dipów na zimno.

Cynamon

To przyprawa, która posiada również szereg ciekawych prozdrowotnych właściwości. Wybrane badania naukowe potwierdzają, że skutecznie wspomaga zabiegi ukierunkowane na redukcję masy ciała a także znacznie poprawia insulionowrażliwość tkanek. Korzyści wynikające z włączenia cynamonu do codziennego jadłospisu, wynikają także z jego silnego przeciwutleniających właściwości. Cynamon z powodzeniem możesz dodać do porannej owsianki, jogurtu naturalnego, sałatki owocowej, kawy czy herbaty.

Pieprz cayenne

Stanowi źródło kapsaicyny, którą docenią sobie przede wszystkim osoby zmagające się z nadprogramową tkanką tłuszczową. Uważa się, iż uwzględnienie tej przyprawy w diecie nasila termogenezę i usprawnia procesy związane ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Pieprz cayenne znany jest także z właściwości przeciwbólowych, a także potencjału antyoksydacyjnego. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, można szczyptę dodawać np. do gorącego kakao.

Rozmaryn

Badacze zajmujący się wpływem rozmarynu na działanie ludzkiego organizmu, odkrywają kolejne potencjalnie prozdrowotne właściwości tej przyprawy. Począwszy od silnego działania przeciwutleniającego,  potencjału chemoprewencyjnego, po zdolność do  zapobiegania zaburzeniom funkcji poznawczych u ludzi starszych. Liczne badania potwierdzają skuteczność rozmarynu w dawkach zbliżonych do kulinarnych. Przyprawa ta pasuje zarówno do dań mięsnych, np. chudej wieprzowiny, jak również do pieczonych ziemniaków.

Podsumowanie

Przyprawy stosowane umiejętnie, tzn. z umiarem, stanowią pożądany element zdrowej diety, korzystnie oddziałujący na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Z powodzeniem można traktować je jako skondensowane, tanie i łatwo dostępne źródło przeciwutleniaczy. Dodatkowym atutem jest fakt, iż przy ich użyciu można łatwo modyfikować i urozmaicań smak spożywanych potraw.