Sześć prostych pomysłów na dietetyczne napoje rozgrzewające

Gdy za oknem szaleje śnieżyca i trzaskające mrozy, kuszące są zwłaszcza gorące napoje, takie jak kawa, herbata czy kakao. Poniżej przedstawiam kilka bardzo łatwych do przygotowania i sprawdzonych przepisów na ciepłe, bezalkoholowe napoje, które umilą zimowe wieczory i popołudnia oraz które mogą także okazać się nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowa tkanką tłuszczową czy ochotą na słodycze.

 

 

Gorące kakao z chilli i cynamonem

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki kakao holenderskiego
  • 2/3 szklanki mleka
  • szczypta chilli i cynamonu
  • opcjonalnie wanilia i odrobina słodziku do gotowania
  • niewielka ilość gorącej wody (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

Kakao należy zalać niewielką ilością gorącej, ale  nie wrzącej wody i zamieszać, aż proszek dokładnie się rozpuścić. Po dodaniu szczypty cynamonu oraz chilli (opcjonalnie także wanilii), dolewamy gorącego mleka i mieszamy.

Czerwona herbata z goździkami i cytrusami

Składniki:

  • 1 torebka czerwonej herbaty
  • ćwierć mandarynki
  • plasterek cytryny
  • kilka suszonych goździków
  • opcjonalnie słodzik do gotowania

Przygotowanie:

Torebkę herbaty należy włożyć do kubka wraz z kilkoma suszonymi goździkami, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Parzyć pod przykryciem 2-3 minuty, a następnie dodać cytrusy oraz opcjonalnie słodzik.

Czarna herbata z kardamonem

Składniki:

  • Czarna herbata
  • Sproszkowany kardamon

Przygotowanie:

Do zaparzonej czarnej herbaty należy dodać szczyptę kardamonu.

Piernikowa kawa

Składniki:

  • Filiżanka ulubionej kawy
  • Przyprawa do pierników

Przygotowanie:

Po zaparzeniu kawy należy dodać do niej szczyptę przyprawy do pierników i zamieszać.

Zielona herbata z imbirem i mandarynką

Składniki:

  • Zielona herbata
  • Imbir w proszku
  • Ćwierć mandarynki ze skórką

Przygotowanie:

Do filiżanki należy włożyć mandarynkę posypaną szczyptą imbiru oraz zieloną herbatę. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzyć przez około 2-3 minuty.

Masalachai, czyli orientalna herbata z mlekiem

Składniki:

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty
  • 1-2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • Szczypta kardamonu w proszku
  • Cynamon
  • 2-3 goździki
  • Łyżeczka startego imbiru (może być także suszony)
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka

Przygotowanie:

Zieloną herbatę i przyprawy należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem około 3-4 minut, po czym odcedzić.  Dolać następnie gorącego mleka i zamieszać.

 

Rozgrzewająca moc gorących napoi, tkwi m.in. w bogactwie stosowanych przypraw. Cynamon, chilli i imbir, goździki oraz kardamon czy inne dodatki, nie tylko wyśmienicie smakują, ale także posiadają korzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę – stanowią bowiem niezwykle skondensowane źródło przeciwutleniaczy i działają termogennie. Naprawdę warto się do nich przekonać.