Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czy czekolada może wywoływać ból głowy?

Czy czekolada może wywoływać ból głowy?

PoTreningu

Zapewne nie raz słyszałeś, że częste jedzenie czekolady może wywoływać bóle głowy. W zasobach internetowych jak i w kolorowej prasie często można natknąć się na artykuły czy wypowiedzi rozmaitych autorytwtów łączących spożycie przetworów kakaowych z migreną. Z drugiej strony w ostatnich czasach coraz więcej mówi się o prozdrowotnych walorach niektórych smakołyków, zwłaszcza dotyczy to gorzkiej czekolady. Jak więc jest w istocie? Kwestię tę próbowali rozstrzygnąć brytyjscy neurolodzy jednym z eksperymentów medycznych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

W przebiegu badania okazało się, iż w wypadku 13 z 80 pacjentów udało się powiązać spożycie czekolady z migreną. Czy to dużo? Zdaniem badaczy wpływ spożycia czekolady na zjawisko zwane migreną jest niejednoznaczny i dotyczy tylko pewnej grupy osób. Tylko w wypadku dwóch osób udało się go wykazać bezsprzecznie, w wypadku pozostałych jedenastu w grę mogły wchodzić dodatkowe czynniki żywieniowe jak np.: spożycie serów, owoców cytrusowych, alkoholu. Nie bez znaczenia zdaniem neurologów były też: stres, menstruacja, niektóre leki czy post. Jak więc widać, choć pewnego powiązania pomiędzy spożyciem czekolady i bólami głowy wykluczyć nie można, to wydaje się ono mało prawdopodobne, a odnosząc te informacje do obiegowych opinii – te wydają się być przesadzone.

Ziarno kakaowca,( a więc i jego przetwory cukiernicze), zawiera związki, które faktycznie objawy migreny mogą nasilać, czy nawet je wywoływać. Jedną z substancji, która mogłaby być winowajcą tego stanu rzeczy jest tyramina. W większych niż w czekoladzie ilościach znajduje się ona jednak w serach żółtych i serach pleśniowych, w czerwonym winie i niektórych owocach. Możliwe więc, że osoby wrażliwe na jej działanie, czy wykazujące tendencję do występowania u nich migreny, zwłaszcza jeśli ich dieta obfituje w w/w pokarmy, mogą reagować na spożycie czekolady bólem głowy. By smakołyk ten jednak stanowił samodzielny czynnik wywołujący tę dolegliwość jest w świetle dostępnych badań mało realne.



W artykule mówimy o: Zdrowie