Kilka ciekawostek na temat oleju lnianego

Olej lniany często przedstawiany jest jako tłuszcz o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Faktycznie istnieją racjonalne powody ku temu by włączyć go do diety, niezależnie od tego czy chcemy rozwinąć muskulaturę, schudnąć czy też po prostu zdrowo się odżywiać. Ważne jest jednak by we właściwy sposób dokonać wyboru produktu, nie wszystkie bowiem dostępne na rynku oleje lniane są godne uwagi. Poniżej zamieszczam kilka ciekawostek na temat tego tłuszczu.

Przeczytaj koniecznie:

Niezwykle wartościowy olej lniany

 

Modę na spożywanie oleju lnianego rozpropagowała dr Johanna Budwig, która w 1952 roku opracowała specjalną dietę, mającą wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Do dziś wiele osób wierzy, iż tłuszcz ten chroni przed rakiem, a nawet pomaga w jego leczeniu. Niestety domniemanych właściwości przeciwnowotworowych tej diety nie udało się potwierdzić w badaniach.

Kupując olej lniany zwrócić należy uwagę na to czy jest on wysokolinolenowy. W marketach i sklepach ze zdrową żywnością większość olejów lnianych charakteryzuje się niską zawartością kwasu alfa linolenowego należącego do rodziny omega 3 i odpowiadającego z szereg prozdrowotnych właściwości tego tłuszczu. Niskolinolenowy olej lniany nie jest pożądanym składnikiem zdrowej diety.

Na oleju lnianym absolutnie nie wolno smażyć. Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że po podgrzaniu tłuszcz ten staje się po prostu toksyczny. Olej lniany należy spożywać w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, pieczywa, past i innych dań.

Olej lniany należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w lodówce. Trzymanie na parapecie, przy kaloryferze lub przy kuchence po kilku dniach może uczynić olej niezdatnym do spożycia. Pamiętać też należy by go szczelnie zakręcać.

Olej lniany lepiej nabywać w mniejszych butelkach. Okres przydatności do spożycia zazwyczaj jest krótki i zakup taniej wypadającej, litrowej butli może nie być specjalnie opłacalny, zważywszy na fakt, iż po kilku tygodniach produkt może być już przeterminowany…

Jeśli olej wyraźnie zmieni smak lub zapach, stanie się gorzki, jełki, to nawet jeśli okres przydatności do spożycia jest jeszcze długi, warto go po prostu wylać. Spożywanie zjełczałego tłuszczu jest po prostu szkodliwe dla zdrowia.

Z olejem lnianym nie należy przesadzać. Chociaż zawiera on tzw. „zdrowe tłuszcze”, to ich nadmiar również nie jest pożądany. Dzienna podaż kwasów wielonienasyconych (omega 3 i omega 6), powinna pokrywać 4 – 8% dziennej dobowej podaży energii.