Przyczajony cukier, ukryty tłuszcz trans

Jeśli należysz do osób, które niezbyt uważnie analizują skład produktów żywnościowych wkładanych do koszyka podczas zakupów, to czytając ten artykuł prawdopodobnie przeżyjesz szok. Dowiesz się bowiem, iż Twoje codzienne menu składa się w dużej mierze z ukrytych cukrów (w postaci sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego bądź białej mąki) i zakamuflowanych tłuszczów trans (utwardzonych tłuszczów roślinnych), czyli składników które nie tylko w sposób wybitny sprzyjają tyciu, utrudniając pracę nad sylwetką, ale które także niszczą konsekwentnie zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Zanim więc przejdziesz do dalszej lektury zastanów się dobrze, czy faktycznie chcesz znać prawdę, czy też może wolisz dla świętego spokoju w błogiej nieświadomości zajadać się utwardzonym tłuszczem i syropem glukozowo-fruktozowym…

Na dobry początek dnia dwie łyżki cukru…

Dziwnym trafem okazuje się, że poranek, to w świetle popularyzowanych często zaleceń żywieniowych znakomita pora by zjeść sobie solidną dawkę cukru. I tak coraz więcej Polaków zaczyna dzień od porcji musli czy też tzw. granoli. Entuzjastom takiego rozwiązania proponuję uważną lekturę składu takich produktów. Łatwo przekonać się można, że składają się one głównie z oczyszczonej mąki i cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, a jako dodatek służą kandyzowane (czyli smażone w cukrze) owoce, słód jęczmienny, niekiedy także miód oraz… utwardzone tłuszcze roślinne. W zasadzie gdyby nie dodatek witamin czy niekiedy także pełnoziarnistej mąki znaczna część produktów śniadaniowych nie różniłaby się istotnie od większości dostępnych w sklepach ciastek…

Drugie śniadanie na słodko

Kanapki powoli odchudzą do lamusa. Teraz na drugie śniadanie pije się owocowy jogurt lub zjada waniliowy serek, który – jak zapewniają reklamy – pozwala szybko wygrać z „małym głodem”. Wybierając takie rozwiązania aplikujemy sobie drugą dawkę sacharozy z domieszką laktozy. Szklanka owocowego jogurtu dostarcza około 30g (około 8 łyżeczek) cukrów! Dodajmy do tego zbożowego batonika (z dodatkiem uwodornionych tłuszczów roślinnych), a już po chwili wpadniemy w stan słodkiego odurzenia… Chociaż jest to w istocie kuriozalne przekonanie, to niestety wiele osób uważa wręcz, że tak skomponowany, przesłodzony posiłek jest zdrowy i wartościowy.

Obiad glukozowo-fruktozowy

Obiad to kolejny posiłek dostarczający solidnej dawki rafinowanych cukrów. Ich źródłem oprócz otrzymanej z białej mąki produktów skrobiowych takich jak makaron są przede wszystkim sosy ze słoików, sosy instant czy gotowe surówki. Przykładowo w 100g gotowego sosu do spaghetti dostępnego w sklepach zawarte jest od 12 do 16g sacharozy. W przypadku sosu słodko-kwaśnego dawka tego cukru przekroczyć może 20g (5 łyżeczek) na 100g. Dodajmy do tego dodatkowe 2 – 4 łyżeczki cukru spożyte wraz z porcją popularnej, gotowej surówki, a po takim daniu szybko stracimy ochotę na deser …

Słodkich snów…

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, ze jedząc kanapki z wędliną również zajada się cukrem. I nie mam bynajmniej na myśli jedynie skrobi zawartej  naturalnie w pieczywie, ale ukryty dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, sacharozy, słodu jęczmiennego. Kto uważnie czyta etykiety ten wie, że tego typu bonus dotyczy znacznej części produktów zbożowych. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku wędlin, które pewną dawkę cukru mogą zawierać.  Kolejna słodka cegiełka do kolacji ma zazwyczaj postać ketchupu lub innego sosu, którego składnikiem także jest cukier… A jeśli do smarowania pieczywa używasz wynalazków takich jak margaryna czy „mix maślany” dostarczasz także dodatkowo solidnej porcji kwasów tłuszczowych trans…

Cukry w płynie

Jeśli przeraziła Cię wszechobecność cukrów dodanych w produktach żywnościowych, które spożywasz na co dzień, to wiedz, ze prawdopodobnie drugie tyle sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego dostarczasz w postaci płynnej. I nie mam tutaj na myśli tej symbolicznej łyżeczki cukru dodawanej do porannej kawy. Nie tylko kolorowe napoje typu cola (4 – 5 łyżeczek cukru na szklankę), ale także tak ostatnio popularne napoje energetyczne (5 – 6 łyżeczek cukru na szklankę), jak i również – uwaga - soki owocowe 100% (4 – 6 łyżeczek cukru na szklankę) i napoje dla dzieci (4 – 7 łyżeczek cukru na szklankę) są obfitym źródłem białej trucizny. Mało tego cukier dodawany jest często nawet do napojów i koktajlów odchudzających!

Podsumowanie

Cukry rafinowane podobnie jak utwardzone tłuszcze roślinne stanowią nieodłączny składnik wysoko przetworzonej żywności. Warto zdać sobie sprawę z tego, że nawet nie dosładzając samodzielnie spożywanych pokarmów zjadamy niekiedy ponad 20 łyżeczek cukru w postaci sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Jedynym sposobem by obniżyć spożycie tych składników jest świadomy wybór produktów żywnościowych i uważna lektura etykiet.