Omega 3 – lepsza ryba czy kapsułka?

Kwasy tłuszczowe omega 3 to niezbędny element naszej diety. W ostatnich czasach poświęca się im coraz więcej uwagi, systematycznie odkrywając coraz to nowe zalety wynikające z odpowiedniego ich spożycia i coraz to nowe konsekwencje zdrowotne niedostatecznej ich podaży. Głównym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 (EPA + DHA) są ryby morskie. Jednakże, wiele osób woli dostarczać je z suplementów diety. Jest to rozwiązanie wygodne, ale czy równie skuteczne?

Na tak postawione pytanie odpowiedzieć postanowili naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie (Visioli i wsp.). W swoim eksperymencie porównali wpływ dostarczania kwasów tłuszczowych omega 3 z suplementu i z łososia. Eksperyment z udziałem ośmiu ochotników trwał 6 tygodni. Podawano albo 100 g na dzień łososia ( zawierającego 383 mg EPA i 544 mg DHA) albo 1 kapsułkę (150 mg EPA + DHA 106 mg), 3 kapsułki (450 mg EPA + DHA 318 mg), 3 duże kapsułki (1 290 mg EPA + DHA 960 mg), 6 dużych kapsułek suplementu omega 3 (2 580 mg EPA + 1 920 mg DHA). Następnie badano wpływ każdego zabiegu na poziom EPA i DHA w osoczu.

Okazało się, że po spożyciu ryby osiągnięto poziom ok. 8,8 µg kwasu eikozapentaenowego (EPA) na mg lipidów i 8,5 µg kwasu dokozaheksaenowego (DHA) na mg lipidów. W wypadku spożycia 3 kapsułek suplementu (a więc podobnej ilości omega 3 ogółem) poziom EPA i DHA osiągnął odpowiednio 6,3 i 3,2 µg na mg, w wypadku 3 dużych kapsułek udało się podnieść poziom EPA do 13,2 µg na mg, ale poziom DHA nadal pozostał niski i wynosił 3,3 µg na mg. Podwojenie tej dawki (6 dużych kapsułek, czyli aż 2 580 mg EPA + 1 920 mg DHA) pozwoliło uzyskać pułap 4,8 DHA µg na mg.

Bazując na wynikach tego badania można stwierdzić, że spożywanie żywności konwencjonalnej , takiej jak ryby morskie, może być rozwiązaniem o wiele bardziej zasadnym w kontekście dostarczenia odpowiedniej dawki długołańcuchowych kwasów tłuszczowych niż w wypadku stosowania suplementu. Wynika to najprawdopodobniej z większego „rozcieńczenia” czy też mówiąc precyzyjniej: mniejszej koncentracji omega 3 w wypadku spożywania mięsa ryb. Możliwe też są inne, niepoznane jeszcze przyczyny.

Badanie w/w ma niestety swoje wady, podstawową jest niewielka grupa uczestników. Można też znaleźć publikacje, gdzie zaobserwowanej tutaj zależności nie potwierdzono. Są jednak inne badania, które również wykazują korzystniejszy wpływ dostarczania kwasów tłuszczowych omega 3 z konwencjonalnej żywności niż w postaci kapsułek. Grupa naukowców pod kierownictwem dr Cobiac wykazała, że choć spożycie ryb i oleju rybiego może mieć różny wpływ na proces krzepnięcia krwi, a tym samym na ryzyko powstawania zakrzepów. Należy wziąć więc pod uwagę, że stosowanie suplementów może nie być równie dobrym sposobem na dostarczenie wymaganej ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, co jedzenie ryb morskich, takich jak łosoś.

The intake of long chain omega 3 fatty acids through fish versus capsules results in greater increments of their plasma levels in healthy subjects. Francesco VISIOLI, Patrizia RISE, Franca MARANGONI, Claudio GALLI ,

Lipid, lipoprotein, and hemostatic effects of fish vs fish-oil n-3 fatty acids in mildly hyperlipidemic males. L Cobiac, PM Clifton, M Abbey, GB Belling and PJ Nestel