Jajko na nadciśnienie.

Jajka uznawane są za pokarm o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej, są bogate w witaminy, składniki mineralne, wysokojakościowe białko, a także fosfolipidy jak lecytyna oraz inne bioaktywne związki. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku sugeruje jednak zachować pewną ostrożność w ich spożywaniu. Choć nie ma pełnej zgodności wśród lekarzy i dietetyków co do roli cholesterolu pokarmowego w wywoływaniu chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, to niektóre dane naukowe sugerują wziąć taką opcję pod rozwagę jako realną.

Warto jednak zauważyć, że jajka zawierają także związki, które obniżać mogą poziom cholesterolu we krwi, takie jak choćby wspomniana wcześniej lecytyna.

W ostatnich czasach jednak coraz więcej zainteresowania budzą specyficzne związki naturalnie zawarte w białku jaja kurzego lub powstające w wyniku jego enzymatycznej hydrolizy zachodzącej w świetle przewodu pokarmowego. Owoalbumina, główne białko jaja, pod wpływem aktywności enzymów proteolitycznych (chymotrypsyny), zostaje rozłożona m.in. do owokininy. Owokinina okazuje się mieć istotny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi, blokuje działanie enzymu konwertazy angiotensynogenu (ACE) i dzięki temu wykazuje działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie w naczyniach krwionośnych.

Odpowiednie sposób odżywiania, bez wątpienia ma wpływ na stan zdrowia człowieka. Składniki zawarte w jajku kurzym stanowią niezwykle cenny i wartościowy element diety ukierunkowanej na poprawę stanu zdrowia i profilaktykę wielu schorzeń, w tym jak się okazuje – nadciśnienia tętniczego. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtkach powinna jedynie skłonić nas do zachowania pewnego umiaru w ich konsumpcji, wstrzemięźliwość natomiast, bez specjalnych medycznych wskazań - absolutnie jednak nie jest konieczna. Spożycie jednego, dwóch, czy nawet trzech jajek w ciągu dnia, pod warunkiem odpowiedniego ich przygotowania (czyli najlepiej gotowane na miękko lub pół-miękko), stanowi wyjątkowo cenne uzupełnienie jadłospisu.

 W sklepach z suplementami i odżywkami dla sportowców dostępne są preparaty nie tylko o rozmaitym zastosowaniu ale również składzie, często niewiele mówiącym potencjalnemu nabywcy. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się w ostatnich latach odżywki białkowe, spośród których najczęściej polecane są preparaty zwierające proteiny serwatkowe takie jak np. koncentrat białka serwatkowego. Żeby przybliżyć naturę tego popularnego składnika odżywek postanowiłem opracować krótką charakterystykę w której omówię pochodzenie, proces otrzymywania, właściwości i możliwość zastosowania jaku uzupełnienie jadłospisu.

Koncentrat białka serwatkowego inaczej WPC ,jest to koncentrat protein pochodzenia mlecznego, który otrzymuje się w procach: mikrofiltracji i ultrafiltracji. Chociaż nazwy tych procesów te brzmią tajemniczo i groźnie wszystko odbywa się w ramach podstawowych praw fizyki, a mają na celu oddzielenie cząstek białka od zawartych w surowcu mleczarskim: w pierwszych etapach tłuszczu cukru, w kolejnych - wody. Nie można więc powiedzieć, że WPC to „chemiczna żywność”, stanowiąca produkt reakcji podobnych do tych w których otrzymuje się plastik jak to niektórym się wydaje. Białka serwatkowe są produktami pochodzenia naturalnego.