Dania i produkty żywnościowe, które jadamy zbyt rzadko

Pomijanie zdrowych i pożądanych produktów żywnościowych może mieć kilka przyczyn. Brak odpowiednich tradycji kulinarnych, lęk przed nowościami, marketing spożywczy kreujący nasze gusta kulinarne a także przyzwyczajenia i brak czasu i chęci na modyfikacje dotychczasowo spożywanych posiłków – to tylko niektóre z nich. Tymczasem w ten sposób znacznie zubożamy jadłospis w wiele cennych dla zdrowia składników. Oto lista produktów czy dań, które są często pomijane również przez osoby aktywne fizycznie, chcące się zdrowo odżywiać:

Przeczytaj koniecznie:

Jak zwiększyć podaż błonnika pokarmowego przy diecie ograniczającej spożycie produktów zbożowych?

Dania gotowane na parze

Sposób obróbki kulinarnej posiada kluczowy wpływ na wartość przygotowywanego pożywienia. Od tego w jaki sposób przygotujemy dane produkty – choćby były nisko przetworzone i wysokiej jakości, będzie zależeć zdrowotny potencjał przygotowanego posiłku. I tak można zauważyć, iż gotowanie na prze  nie cieszy się aż tak dużą popularnością jak smażenie, duszenie, pieczenie, gotowanie w wodzie i grillowanie.  A szkoda, bo ten sposób obróbki termicznej pożywienia pozwala na zminimalizowanie strat wielu witamin czy składników mineralnych, nie powoduje powstawania toksycznych substancji, a dania przygotowane przy jego pomocy są niezwykle przyjazne dla przewodu pokarmowego.

Powszechnie panujący stereotyp, mówiący iż dania gotowane są jałowe i niesmaczne jest po prostu nieprawdziwy, o czym łatwo się przekonać w praktyce. Parowanie pozwala na zachowanie aromatu wielu produktów, nadając przy tym delikatności i miękkości. Dobrym przykładem są  ryby – choćby filet z łososia przygotowany w ten sposób, z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw, smakuje o niebo lepiej niż w wersji smażonej czy pieczonej. Gotowanie na parze nie musi wiązać się z dużymi kosztami i zakupem specjalistycznego sprzętu – wystarczy wkładka do garnka lub po prostu metalowy durszlak i  szczelna pokrywka.

Ziemniaki

Ziemniaki pomimo istotnych walorów odżywczych w pewnym momencie przestały być po prostu modne. Trendy lansujące produkty pełnoziarniste odwróciły uwagę od ziemniaków, popychając wielu konsumentów w stronę makaronów czy ryżu. Ziemniaki natomiast w wielu kręgach postrzegane są jako niedietetyczne, wysokokaloryczne i nietuczące – wszystkie wyżej wymienione zarzuty są bezpodstawne. Ziemniaki w porównaniu do produktów zbożowych charakteryzują się niższą gęstością energetyczną, są mniej przetworzone i po obróbce termicznej dostarczają mniej substancji antyodżywczych.

Warzywa te można z powodzeniem włączyć również do jadłospisów ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej – znakomicie sycą, a dodatkowo są źródłem cennych dla zdrowia składników mineralnych (np. potasu i magnezu), a także błonnika. Innymi zaletami ziemniaków są: możliwość przygotowywania na wiele sposobów, dostępność przez cały rok oraz niska cena.

Sery podpuszczkowe miękkie

Sportowcy i osoby aktywnie z nabiału jedzą najczęściej twaróg, ewentualnie jogurty owocowe i maślankę. Tymczasem niezwykle cennym składnikiem diety mogą okazać się sery podpuszczkowe miękkie, takie jak np. mozzarella. W porównaniu do tak wychwalanego i często „nadużywanego” twarogu, mozzarella dostarcza ponad pięć razy więcej wapnia i jednocześnie charakteryzuje się zdecydowanie lepszą proporcją tego pierwiastka do fosforu (co jest niezwykle ważne dla bilansu wapniowego i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu).

Mozzarella ma też więcej walorów użytecznych niż sery twarogowe, znakomicie się nadaje nie tylko do spożywania na zimno jako składnik kanapek, sałatek, ale także może być dodawana do dań poddawanych obróbce termicznej. Roztopiona mozzarella nada nowego smaku nawet banalnej piersi z kurczaka czy też zwykłym kanapkom, jeśli umieścimy je na 30 – 60 sekund w mikrofali lub piekarniku…

Przyprawy ziołowe i korzenne

Sklepy oferują bogactwo mieszanek przyprawowych, niemal  na każdą „okazję”: do dań grillowanych, do bigosu, do kebabu, do kotletów mielonych, do pieczeni, do drobiu, etc. Sięganie po tego typu mieszanki jest wygodne, natomiast posiada istotne wady. Podstawą większości mieszanek przyprawowych jest sól (przeważnie występuje na pierwszym miejscu na liście składników), dodatkowo mogą także występować składniki niepożądane, takie jak choćby glutaminian sodu.

Tymczasem na rynku dostępne są również jednoskładnikowe przyprawy, z których stosowania można odnieść więcej korzyści niż tylko doznania smakowe. Przyprawy takie jak kurkuma, imbir, pieprz kajeński, cynamon oraz wiele innych stanowią skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy, któe są zdecydowanie pożądanym składnikiem jadłospisu. Warto zatem przygotowując posiłek sięgać po wysokiej jakości przyprawy jednoskładnikowe, zrezygnować natomiast z mieszanek czy też przypraw uniwersalnych w płynie.

Podsumowanie

Codzienne przyzwyczajenia, preferencje smakowe oraz deficyt czasu sprawiają, iż często wybieramy najprostsze rozwiązania bądź takie, które znamy lub stosujemy od wielu lat. Warto czasem się zastanowić nad zdrowszą alternatywą i korzystnymi zmianami codziennego jadłospisu, wprowadzając więcej posiłków gotowanych lub parowanych, zamieniając część spożywanego makaronu na ziemniaki i stosując przyprawy jednoskładnikowe.