Co zrobić gdy brakuje czasu na przygotowywanie posiłków?

„Brak czasu” jest bez wątpienia najczęstszą wymówką, którą tłumaczymy przed sobą i innymi niemożność zmiany nawyków żywieniowych na lepsze. W istocie rzeczy jednak chodzenie do pracy, szkoły, wykonywanie codziennych obowiązków domowych wcale nie musi uniemożliwiać realizacji założeń zdrowej diety. Należy jednak wyzbyć się stereotypowego sposobu myślenia i wprowadzić w życie kilka prostych trików.

Przeczytaj koniecznie:

Co jeść w barze szybkiej obsługi?

Po pierwsze: wyzbądź się stereotypów

Komponowanie zdrowej diety nie polega na podporządkowywaniu wszystkich innych czynności i aspektów codziennej egzystencji komponowaniu i zjadaniu posiłków. Dietę należy dopasować do swoich możliwości czasowych oraz umiejętności i preferencji kulinarnych. Zapomnij o stereotypach, zgodnie z którymi musisz jeść sześć razy dziennie co dwie – trzy godziny pierś z kurczaka z ryżem. Spróbuj wypracować kompromis.

Po drugie: planuj

Planowanie jest podstawą sukcesu. Zaplanuj posiłki na przynajmniej 2 – 3 dni do przodu, zrób zakupy i w sposób adekwatny zaopatrz lodówkę. Możesz też planować w dłuższej perspektywie, np. tygodniowej. Nie działaj spontanicznie. Zastanów się o jakich porach możesz jeść i jaką ilością czasu dysponujesz by przygotować posiłki, przykładowo jak wiesz, że rano Ci go brakuje by przygotować śniadanie, zrób to dzień wcześniej wieczorem.

Po trzecie: ustal realną w realizacji częstotliwość posiłków

Nie musisz jeść sześć razy dziennie byś mógł swoją dietę nazwać „zdrową”. Posiłki możesz spożywać pięć, cztery, a nawet trzy razy dziennie. Mniejsza ilość pozycji w menu, nie oznacza gorszych efektów, o ile zadbasz o to by w dieta oparta była na pełnowartościowych produktach żywnościowych. Każdy z bazowych posiłków powinien dostarczać węglowodanów, białka, tłuszczu oraz witamin, składników mineralnych i błonnika.

Po czwarte: korzystaj z gotowych rozwiązań

Zdrowe i wartościowe potrawy najlepiej jest przygotowywać samodzielnie, w domu, ale nie zawsze jest taka możliwość. Serki wiejskie, kefiry i jogurty naturalne, orzechy, migdały, owoce – przy udziale tych pokarmów stworzyć możesz pełnowartościowy posiłek stanowiący idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy brakuje Ci czasu. Warto mieć zawsze przy sobie chociaż tzw. mieszankę studencką, porcję odżywki białkowej i shaker… .

Po piąte: wykorzystuj przepisy na szybkie posiłki

Poszczególne potrawy różnią się istotnie czasem przygotowania, wybieraj wiec te „szybsze”. Stek wołowy usmażysz w pięć minut, a obracając mięso możesz smarować chleb i kroić warzywa, jajecznica też nie wymaga wielkich nakładów czasowych, podobnie koktajl z płatków owsianych, mleka i owoców zrobisz dosłownie w minutę. Przykładów oczywiście jest więcej. Szukaj przepisów na błyskawiczne posiłki.

Po szóste: gotuj hurtem

Nic nie stoi na przeszkodzie byś danie, które serwujesz sobie na obiad zjadł również na kolację, albo na kolejny obiad następnego dnia. Dzięki takiemu rozwiązaniu oszczędzi czas, możesz bowiem za jednym razem ugotować więcej. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku sałatek czy kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie by dietę urozmaicać sobie w skali tygodniowej, a menu zmieniać co dwa lub trzy dni.

Podsumowanie

Kolorowa prasa branżowa, fitnessowe blogi, rady udzielane na sportowych forach dyskusyjnych mogą niekiedy wybudować błędne wyobrażenie na temat tego czym jest zdrowa dieta. Tak naprawdę wbrew obiegowym teoriom wcale nie trzeba jeść sześć razy dziennie co dwie lub trzy godziny piersi z kurczaka z ryżem, nie trzeba biegać do pracy z pojemnikami na jedzenie, nie ma konieczności spędzania kilku godzin dziennie w kuchni na przygotowywaniu posiłków. Co więcej – zdrowe posiłki mogą być smaczne. Innymi słowy możesz na zasadzie kompromisu dopasować „zdrową dietę” do swoich możliwości czasowych i upodobań kulinarnych.