Jaja w ostatnim czasie powoli wracają do łask, coraz przychylniejszym okiem patrzą na nie lekarze i dietetycy wskazując na obecność witamin, składników mineralnych i pełnowartościowego białka. Coraz rzadziej straszy się także zawartym w nich cholesterolem wskazując, że związek ten spożywany z umiarem wraz z dobrymi jakościowo produktami spożywczymi nie musi wcale stanowić zagrożenia dla naszego zdrowia. Mało kto jednak zwraca uwagę na odchudzające właściwości jaj, a wiele osób wręcz boi się spożywać je w okresie redukcji. Tymczasem owy lęk jest nieuzasadniony. Jaja stanowić mogą bowiem cenny element diety ukierunkowanej na redukcję tkanki tłuszczowej.
Jajecznica na śniadanie = dobry sposób, by przyspieszyć metabolizm
Jaja zasobne są w wysokojakościowe białko. Białko tymczasem ma tą zaletę, że najbardziej ze wszystkich makroskładników wpływa na wydatkowanie energii. Związane jest to z tzw. termogennym efektem pożywienia lub też inaczej – swoiście dynamicznym działaniem pokarmu (w skrócie SDDP). Spożycie jajecznicy z warzywami skutkować więc będzie większym wydatkiem energii niż spożycie posiłku o takiej samej kaloryczności w postaci kanapek z wędliną czy już tym bardziej – porcji płatków śniadaniowych z mlekiem.
Jajecznica na śniadanie = dobry sposób, by zmniejszyć łaknienie
Dania przygotowane z udziałem jaj w sposób szczególny wpływają na stan sytości. Do takich wniosków przynajmniej skłania dostępna literatura naukowa. Szczególnie godne uwagi są wyniki badania przeprowadzonego przez grupę naukowców z Wydziału Psychologii, Uniwersytetu w Saint Louis. W ramach jego przebiegu okazało się, że spożycie jaj na śniadanie skutkuje niższym poborem energii w późniejszych porach dnia niż ma to miejsce w przypadku rozpoczęcia dnia od porcji produktów zbożowych. W praktyce spożycie na śniadanie jajecznicy zamiast porcji zbożowego produktu śniadaniowego skutkować może korzystnymi zmianami w aktywności hormonów takich jak grelina i insulina.
Jajecznica = dobry sposób, by odżywić organizm
O odżywczych właściwościach jaj od dawna mówi i pisze się sporo. Fakt, iż dostarczają one nie tylko wysokojakościowego białka, ale także zawierają sporą dawkę witamin i składników mineralnych sprawia, że stanowić one mogą szczególnie wartościowy element diety redukcyjnej. W okresie stosowania diet o obniżonej kaloryczności trudniej bowiem zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe o charakterze nieenergetycznym, w związku z czym warto opierać menu na produktach o wysokiej gęstości odżywczej, do których jaja niewątpliwie należą. Kolejnym walorem jaj jest także obecność cennych dla zdrowia fosfolipidów.
Podsumowanie
Dania przygotowane z udziałem jaj, takie jak choćby tak lubiana jajecznica, stanowić mogą pożądany składnik diety odchudzającej. Związane jest to z wysoką zawartością białka, witamin, składników mineralnych, fosfolipidów oraz faktem, iż ich konsumpcja korzystnie wpływa na tempo przemiany materii oraz pomaga kontrolować łaknienie.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.