Gotowanie – jak ułatwić sobie życie?

Przygotowywanie smacznych i zdrowych posiłków stanowi nie lada wyzwanie nie tylko dla osób pragnących poprawić estetykę sylwetki, ale wielu doświadczonych aktywnych i prowadzących zdrowy tryb życia ludzi. Niezależnie od tego czy jesteś kulinarnym specjalistą czy też dopiero rozpoczynasz przygodę ze zdrowym gotowaniem, wiedz iż istnieją proste sposoby na zmniejszenie ilości czasu spędzanego pośród kuchennego sprzętu.

Przeczytaj koniecznie:

Warto gotować na parze

Po pierwsze: zaplanuj jadłospis w sposób przemyślany

Sześć posiłków w ciągu dnia, a do tego każdy zupełnie inny, to atrakcyjne rozwiązanie dla osób cierpiących na nadmiar wolnego czasu lub posiadających osobistego kucharza. Ilość posiłków oraz ich skład należy dopasować nie tylko pod względem upodobań kulinarnych ale także czasowych możliwości. Bardziej wyszukane menu warto uwzględnić na czas weekendu bądź świąt, a w pozostałe dni opierać się na daniach mniej wymagających. Co jeszcze warto wziąć pod uwagę przy planowaniu jadłospisu:

  • wybrane dania mogą się powtarzać. Przygotowując obiad na dwa dni zaoszczędzisz znaczną ilość czasu. Aby urozmaicić menu możesz zmieniać dodatki – np. warzywa lub owoce, dzięki temu posiłek nie straci walorów smakowych,
  • składniki dziennego menu mogą także się powtarzać. W ten sposób gotując obiad, możesz uwzględnić mięso, które wykorzystasz na wieczorne kanapki lub na śniadaniową sałatkę kolejnego dnia,
  • staraj się wybierać dania, które możesz przygotować w jednym garnku lub patelni – dzięki temu oszczędzisz czas przeznaczony na sprzątanie,

Po drugie: wykorzystuj sprzęt kuchenny

Wybieranie do gotowania zbyt małych patelni czy garnków, tępych noży i niewłaściwych akcesoriów może znacznie utrudnić i wydłużyć czas spędzany w kuchni. Ze sprzętu kuchennego warto korzystać racjonalnie, w pełni wykorzystując jego funkcjonalność. W końcu przecież został stworzony po to aby ułatwiać zadanie podczas codziennego kucharzenia, a nie dokładać dodatkowych zmartwień. O czym warto pamiętać?
 

  • bogactwo noży, łyżek i specjalistycznego sprzętu może czasem niepotrzebnie utrudniać gotowanie. Jeżeli np. przygotowujesz jajecznicę, w cale nie musisz używać osobnej patelni do podsmażenia cebuli, osobnej do bekonu, innego noża do krojenia warzyw, innego do smarowania pieczywa, etc. W przeciwnym razie może się okazać, że sprzątanie po śniadaniu zajmie ci ze 2 godziny,
  • podstawowym sprzętem w kuchni powinien być ostry nóż (jeden uniwersalny wystarczy), patelnia (wielkość uzależniona od wielkości zazwyczaj przygotowywanych posiłków), deska do krojenia (warto mieć osobną do mięsa), naczynie żaroodporne, garnki różnej wielkości (np. jeden do ryżu lub makaronu, drugi większy do zup i dań jednogarnkowych, z wkładką do gotowania na parze), nożyczki kuchenne – mogą w wielu czynnościach zastąpić nóż (np. przy krojeniu świeżych ziół lub mięsa),
  • sprzętem, który może znacznie ułatwić życie jest także blender – przy jego pomocy można bez problemu i w krótkim czasie przygotować smaczne kremy, desery i sosy. Nie wymaga przy tym skomplikowanego i czasochłonnego mycia.

Po trzecie: rób zakupy z głową!

Bieganie co chwilę do sklepu po brakujące składniki do obiadu, kolacji czy śniadania zawsze wiąże się z powstaniem nerwowej atmosfery. Aby uniknąć tego typu sytuacji, warto dokonywać racjonalnych zakupów, najlepiej z kartką z listą zakupów w ręce. Co jeszcze trzeba brać pod uwagę robiąc zakupy?

  • nigdy nie należy chodzić na zakupy z pustym żołądkiem, gdyż takie postępowanie sprzyja dokonywaniu niewłaściwych wyborów żywieniowych. Najlepszą porą jest czas po treningu - raz że trzeba się uwijać w sklepie, aby zdążyć w porę spożyć posiłek potreningowy (nie później niż godzinę po zakończonej aktywności), to dodatkowo wytworzone w trakcie wysiłku endorfiny kierują naszą uwagę ku zdrowej i wartościowej żywności.
  • dokonując zakupów zawsze należy kontrolować datę ważności kupowanych produktów (lub datę przydatności do spożycia).
  • przed wrzuceniem do koszyka danego produktu, warto zerknąć na jego skład surowcowy.
  • produkty posiadające długi czas przydatności, warto kupić na zapas. Z pewnością będą to wszelkiego typu ryże, kasze, makarony, przyprawy.

Podsumowanie

Przygotowywanie posiłków to niezwykle skomplikowany proces, obejmujący nie tylko obróbkę kulinarną produktów, ale również planowanie jadłospisu, robienie zakupów oraz sprzątanie. Aby nie poświęcać całego wolnego czasu na kwestie związane ze zdrowym odżywaniem, warto iść na kompromis pomiędzy własnymi oczekiwaniami względem stopnia wyszukania i urozmaicenia posiłków a możliwościami na ich przygotowanie.