Czy czekolada faktycznie poprawia humor?

Czekolada często przedstawiana jest jako „lek na zniżkę nastroju”. Osoby mające do niej słabość przekonują często, że po konsumpcji czują się lepiej, są mniej zestresowani, weselsi. Warto się więc zastanowić czy pogląd ten faktycznie ma jakieś uzasadnienie, czy też jest po prostu naiwną wymówką…

Przeczytaj koniecznie:

Jak to jest z tą czekoladą?

Czekolada jako obiekt badań naukowych

Wyroby czekoladowe są w ostatnim czasie obiektem intensywnych badań naukowych z różnych dziedzin. Najbardziej interesujący okazuje się wpływ zawartych w ziarnach kakaowca związków na zdrowie. Póki co udało się zaobserwować, ze czekoladowe polifenole pomagają chronić przed chorobami układu krążenia obniżając ciśnienie tętnicze i zmniejszając podatność krążący we krwi lipoprotein na utlenianie. Istnieją dane które wskazują, że wspomniane substancje przynoszą ulgę osobom borykającym się z chorobami dróg oddechowych i z alergiami. Spekuluje się także sporo na temat przeciwnowotworowych właściwości związków fenolowych obecnych w kakao i zawierających je smakołykach. Jak więc widać czekolada posiada pewne ciekawe walory. Czy jednak istnieją jakieś przesłanki by twierdzić, że jej konsumpcja może poprawiać humor?

Intrygujący eksperyment

Okazuje się, że potencjalny wpływ konsumpcji czekolady na nastrój doczekał się weryfikujących badań. Naukowcy z Swinburne University of Technology przeprowadzili eksperyment, który wykazał, że polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie wykazują delikatne działanie uspokajające, znoszą napięcie psychiczne będące skutkiem stresu i poprawiają nastrój. W badaniu wzięło udział 72 zdrowych ochotników wieku od 40 do 65 lat. Uczestnicy zostali przydzieleni do jednej z trzech grup. Pierwsza grupa miała przypisany napój dostarczający 500 mg polifenoli kakaowca, grupa druga - napój z połowiczną dawką tych związków, a trzecia – napój placebo, czyli pozbawiony jakichkolwiek aktywnych składników.

Co się okazało?

Po miesiącu trwania eksperymentu zauważono, że uczestnicy z pierwszej grupy (czyli otrzymujący największą dawkę polifenoli) cechowali się lepszym humorem i bardziej pozytywnym nastawieniem do rzeczywistości niż pozostali ochotnicy biorący udział w badaniu. Innymi słowy napój zawierający polifenole czekoladowe wykazał się działaniem poprawiającym nastrój. Oznaczać to może, iż w przypadku konsumpcji czekolady efekt będzie podobny. Musi to być jednak czekolada o wysokim udziale kakao, czyli gorzka, tym lepiej – im będzie bardziej wytrawna. Warto zauważyć, że we wspomnianym badaniu napój o niskiej zawartości polifenoli nie przyniósł pożądanych efektów.

Wnioski

Istnieją poważne przesłanki by uważać, iż regularna konsumpcja czekolady pozytywnie wpływa na nastrój. należy jednak mieć na uwadze, że przesadna słabość do czekoladowych smakołyków może negatywnie wpłynąć na sylwetkę doprowadzając do przyrostu tkanki tłuszczowej, a to z pewnością humoru nikomu nie poprawi. Tak więc delektując się czekoladą warto zachować umiar w konsumpcji.

 

 

 

Źródła: Pase MP, et al. Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial. J Psychopharmacol. 2013 May;27(5):451-8.