Kolejny dobry powód by jeść więcej warzyw i owoców

Od dawna wiadomo, że jadłospis bogaty w świeże warzywa i owoce pomaga utrzymać kondycję fizyczną i zdrowotną w dobrej formie. Produkty pochodzenia roślinnego nie tylko dostarczają cennych składników pokarmowych, ale także są sycące, smaczne i uatrakcyjniają posiłki pod względem wizualnym. To jednak nie wszystko – jak pokazują obserwacje naukowców, odpowiednio wysoka konsumpcja owoców i warzyw wpływa korzystnie na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Mniejsze ryzyko depresji

Jak wskazują badania zdrowa dieta może obniżyć ryzyko występowania depresji. U osób dotkniętych tą chorobą obserwuje się złagodzenie objawów, na skutek poprawy nawyków żywieniowych i normalizacji składu i masy ciała. Jednym z kluczowych elementów związanych z wprowadzaniem zmian do codziennego jadłospisu, jest zwiększenie ilości spożywanych świeżych produktów pochodzenia roślinnego do minimum 5 porcji dziennie (do każdego posiłku). Przypuszcza się, iż istotną rolę w zapobieganiu depresji i łagodzeniu jej skutków odgrywa m.in. kwas foliowy, którego źródłem są właśnie owoce i warzywa.

Więcej owoców i warzyw = lepszy nastrój

Spadki formy i gorsze samopoczucie dotyczą nie tylko osób dotkniętych depresją, mogą przydarzyć się każdemu – stresujących i trudnych sytuacji w codziennym życiu nie brakuje. Jednak jak pokazują analizy brytyjskich naukowców, spadki nastroju – zwłaszcza te długotrwałe, w mniejszym stopniu dotyczą osób, których codzienne menu obfituje w warzywa i owoce. W ciekawie zaprojektowanym eksperymencie, oceniono przy użyciu specjalnej skali tzw. stan dobrostanu psychicznego ponad 14000 dorosłych Brytyjczyków. Wzięto również pod uwagę sposób odżywiania – w tym ilość dziennego spożycia owoców i warzyw, a także uwzględniono dane dotyczące uzależnienia od nikotyny.

Okazało się, iż osoby które spożywają najmniej świeżych produktów pochodzenia roślinnego charakteryzują się istotnie niższym dobrostanem psychicznym (gorszym samopoczuciem, występowaniem poważnych zniżek nastroju), częściej posiadają problemy z masą i składem ciała oraz częściej palą papierosy. Wskazuje się zatem, iż zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw w codziennym jadłospisie może być prostym sposobem na poprawę kondycji zdrowia psychicznego, zmniejszającym ryzyko występowania objawów depresyjnych. Jednoczesną korzyścią z takiego postępowania jest profilaktyka chorób serca i układu krążenia czy też chorób nowotworowych.

Owoce i warzywa – na co należy zwrócić uwagę?

Mówiąc o korzyściach związanych z regularną konsumpcją owoców i warzyw, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, w kontekście uwzględniania ich w codziennym menu. Przede wszystkim warto pamiętać o urozmaiceniu, sięganiu po produkty sezonowe a także unikaniu zamienników. Kompoty, dżemy, batony z owocami, jogurty owocowe, napoje czy soki, owoce kandyzowane i suszone z dodatkiem cukru, nie posiadają takich walorów prozdrowotnych jak ich świeże odpowiedniki.

W przypadku warzyw istnieje tendencja do zaniżania ich ilości – plasterek pomidora do kanapki czy też mizeria do obiadu nie rozwiązują problemu. Zawsze należy zwracać uwagę na jakość spożywanych warzyw i owoców – ślady pleśni, odbarwienia, nadgnicia, zawsze dyskwalifikują dany produkt. Poza sezonem, gdy dostępność świeżych warzyw i owoców bywa mocno ograniczona, warto urozmaicać swój jadłospis mrożonkami.

Podsumowanie

Istnieje wiele pozytywnych następstw posiadania jadłospisu bogatego w świeże owoce i warzywa. Jednym z nich jest dobra kondycja psychiczna – lepszy nastrój i samopoczucie, co niewątpliwie przekłada się na poprawę komfortu życia – niezależnie od wieku.