Czego kobieta w ciąży spożywać nie powinna?

Na temat tego jak powinna wyglądać dieta przyszłych mam krąży wiele sprzecznych teorii. W celu usystematyzowania wiedzy dotyczących tego zagadnienia, w niniejszym opracowaniu przedstawię listę produktów zakazanych i takich, których spożycie należy w czasie ciąży ograniczać dla dobra swojego i w trosce o rozwój i zdrowie rozwijającego się płodu.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego warto ćwiczyć w czasie ciąży?


Orzeszki ziemne

Istnieją przesłanki by uważać, iż spożywanie fistaszków w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia alergii na nie u dziecka. Trudno powiedzieć jaki dokładnie jest mechanizm tej zależności, niemniej faktem jest iż ilość uczulonych na orzeszki ziemne dzieci systematycznie rośnie.

Kawa i inne źródła kofeiny

Chociaż sytuacja z kofeiną wygląda trochę inaczej niż w przypadku alkoholu, gdyż niewielkie jej dawki nie stanowią zagrożenia dla płodu, to również i w przypadku tej substancji należy zachować daleko posuniętą ostrożność. Wypicie jednej kawy dziennie nie jest problemem, niemniej dawki kofeiny przekraczające 200 – 300mg stanowią ryzyko dla zdrowia płodu. Należy mieć na uwadze, iż alkaloid ten obecny jest nie tylko w kawie, ale także w herbacie, kakao, czekoladzie, yerba mate, coli, tak więc łatwo jest doprowadzić do sytuacji, w której podaż kofeiny jest zbyt wysoka w kontekście zdrowia płodu.

Duże dawki cukru

Wysokie spożycie cukru stołowego (sacharozy) stanowi zagrożenie dla zdrowia niezależnie od stanu fizjologicznego. Niemniej jednak w okresie ciąży może być szczególnie wysokie. Zbyt duży udział tego składnika w diecie może przyczyniać się do rozwoju otyłości, cukrzycy, nowotworów i selektywnego niedożywienia, które stanowić może zagrożenie dla przebiegu ciąży.