Jak przygotować zdrowy i smaczny obiad w  diecie redukcyjnej?

Obiad w wielu tradycjach to główny posiłek w ciągu dnia, często spożywany w godzinach popołudniowych, obserwuje się jednak tendencję do przesuwania pory jego konsumowania do godzin wczesnowieczornych. Najbardziej charakterystyczne i przez wielu niezwykle lubiane polskie danie obiadowe to prawdopodobnie rosół i kotlet schabowy z ziemniakami, co niekoniecznie optymalnie wpisuje się w jadłospis ukierunkowany na pozbywanie się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Przeczytaj koniecznie:

Obiad ze słoika, „prawie” jak u mamy…

 

Wybieraj produkty sezonowe!

Najprostszym sposobem na uatrakcyjnienie, a tym samym urozmaicenie obiadu, jest uwzględnianie produktów sezonowych. Szczególne znaczenie mają tutaj warzywa, ale także owoce oraz zioła. W zależności od dostępności w sklepie, można manipulować składem typowego obiadu, wpływając na jego smakowitość oraz wartość odżywczą. Zbyt monotonna dieta może z jednej strony zwiększyć ryzyko występowania niedoborów składników pokarmowych, a poza tym okazać się może trudna do utrzymania w praktyce.

Pomyśl o deserze!

Wielu osobom wydaje się, że posiłki w diecie redukcyjnej po prostu muszą być średnio smaczne – cel takiego dania sprowadzany bywa do efektywności w pozbywaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Tymczasem, choć może wydać się to nieprawdopodobne – w diecie redukcyjnej jest miejsce na deser, który tradycyjnie spożywany bywa właśnie po obiedzie. Należy jednak pamiętać, aby przygotować go ze składników najwyższej jakości. Najlepiej sprawdzają się owoce – zwłaszcza jagodowe i cytrusy, a także przygotowane na ich bazie słodkości, np. koktajle czy sorbety.

Podsumowanie

Obiad stanowi posiłek, podczas przygotowania którego również warto zachować należytą uwagę – zarówno względem doboru surowców jaki i sposobu ich kulinarnej obróbki. Oprócz wyżej wymienionych wskazówek, należy pamiętać, aby posiłek był należycie dopasowany do dziennego bilansu kalorii oraz składników odżywczych.