Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Smak i wygląd posiłków

Smak i wygląd posiłków

Tadeusz Sowiński

Tematyka związana z jedzeniem, gotowaniem i bilansowaniem posiłków cieszy się sporym zainteresowaniem pośród osób aktywnych i dbających o zdrowie. Co ciekawe, coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na walory prozdrowotne przyrządzanych posiłków i uzyskanie pożądanych rezultatów „sylwetkowych”, ale również na smakowitość spożywanego jedzenia. I bardzo słusznie, bo konsumpcja potraw to przyjemność, z której nie opłaca się rezygnować.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Znaczenie spożywania pokarmów znacznie wykracza poza aspekty fizjologiczne, dlatego traktowanie go wyłącznie jako „narzędzia” do wypracowania estetycznej sylwetki to poważny błąd, którego na szczęście można w prosty sposób uniknąć. Sam akt spożywania posiłków może pomagać rozładować napięcie, być źródłem satysfakcji i zadowolenia. Pod warunkiem, iż zaplanowane i przygotowane przez nas potrawy będą atrakcyjne – nie tylko pod względem odżywczym, ale i smakowitości oraz estetyki podania. Co można zrobić, aby w prosty sposób wzbogacić smak potraw i jednocześnie sprawić, aby cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oczy? Oto proste wskazówki:

Baw się kolorami!

Nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby przekonać się, iż zestawienia kolorów mogą dodawać atrakcyjności spożywanym pokarmom lub też wręcz przeciwnie. W tym drugim wypadku, szczególnie negatywnie na ogólny wizerunek posiłku i jego smakowitość wpłynąć mogą wszelkie monotonne, szaro –buro -brunatne kompozycje. Z drugiej strony, wszelkie zdecydowane i jaskrawe barwy zdają się sprawiać, iż dania wyglądają bardziej smakowicie. Dlatego należy pamiętać o zieleninie jako dodatku do dań obiadowych, mięsnych, rybnych, etc. To absolutne minimum. Dobrą opcją będą oczywiście urozmaicone warzywa, a także owoce.

Zwróć uwagę na teksturę!

Na atrakcyjność spożywanego posiłku, w tym również jego wygląd niebagatelny wpływ posiada tekstura. I tak to co powinno być chrupiące – musi być chrupiące (np. warzywa), to co gładkie – musi być gładkie (np. sosy, zupy kremy). Gumowe lub przesuszone mięso, zwiędłe i „elastyczne” warzywa, grudkowate sosy czy ziemniaczane puree nie dość, że kiepsko wyglądają to jeszcze dodatkowo słabo smakują. Mając na uwadze atrakcyjność własnoręcznie przyrządzanych potraw warto zwracać uwagę na ich odpowiednią konsystencję i teksturę.

Wybieraj estetyczne naczynia!

Wyszczerbiony talerz z lekko powycieranym ornamentem niekoniecznie zachęci nas do spożywania posiłku. Z drugiej strony, niekoniecznie namawiam amatorów dobrego i zdrowego odżywiania w inwestowanie w drogą porcelanową zastawę. Warto jednak sobie zapamiętać, aby przygotowywany posiłek zaserwować na naczyniu charakteryzującym się nienagannym standardem – dzięki temu posiłek będzie wydawał się atrakcyjniejszy. Warto również wiedzieć, że najlepiej większość  potraw prezentuje się na białych talerzach ( a nie na fikuśnych i pstrokatych).

Podsumowania

Estetyka podania i finalny wygląd przygotowywanego posiłku posiadają spore znacznie dla postrzegania jego smakowitości i atrakcyjności. Warto poświęcić chwilę uwagi i zaserwować danie w formie estetycznej i miłej dal oka, dzięki temu satysfakcja ze zjedzenia zdrowego dania będzie znacznie większa.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie