Smak i wygląd posiłków

Tematyka związana z jedzeniem, gotowaniem i bilansowaniem posiłków cieszy się sporym zainteresowaniem pośród osób aktywnych i dbających o zdrowie. Co ciekawe, coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na walory prozdrowotne przyrządzanych posiłków i uzyskanie pożądanych rezultatów „sylwetkowych”, ale również na smakowitość spożywanego jedzenia. I bardzo słusznie, bo konsumpcja potraw to przyjemność, z której nie opłaca się rezygnować.

Znaczenie spożywania pokarmów znacznie wykracza poza aspekty fizjologiczne, dlatego traktowanie go wyłącznie jako „narzędzia” do wypracowania estetycznej sylwetki to poważny błąd, którego na szczęście można w prosty sposób uniknąć. Sam akt spożywania posiłków może pomagać rozładować napięcie, być źródłem satysfakcji i zadowolenia. Pod warunkiem, iż zaplanowane i przygotowane przez nas potrawy będą atrakcyjne – nie tylko pod względem odżywczym, ale i smakowitości oraz estetyki podania. Co można zrobić, aby w prosty sposób wzbogacić smak potraw i jednocześnie sprawić, aby cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oczy? Oto proste wskazówki:

Baw się kolorami!

Nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby przekonać się, iż zestawienia kolorów mogą dodawać atrakcyjności spożywanym pokarmom lub też wręcz przeciwnie. W tym drugim wypadku, szczególnie negatywnie na ogólny wizerunek posiłku i jego smakowitość wpłynąć mogą wszelkie monotonne, szaro –buro -brunatne kompozycje. Z drugiej strony, wszelkie zdecydowane i jaskrawe barwy zdają się sprawiać, iż dania wyglądają bardziej smakowicie. Dlatego należy pamiętać o zieleninie jako dodatku do dań obiadowych, mięsnych, rybnych, etc. To absolutne minimum. Dobrą opcją będą oczywiście urozmaicone warzywa, a także owoce.

Zwróć uwagę na teksturę!

Na atrakcyjność spożywanego posiłku, w tym również jego wygląd niebagatelny wpływ posiada tekstura. I tak to co powinno być chrupiące – musi być chrupiące (np. warzywa), to co gładkie – musi być gładkie (np. sosy, zupy kremy). Gumowe lub przesuszone mięso, zwiędłe i „elastyczne” warzywa, grudkowate sosy czy ziemniaczane puree nie dość, że kiepsko wyglądają to jeszcze dodatkowo słabo smakują. Mając na uwadze atrakcyjność własnoręcznie przyrządzanych potraw warto zwracać uwagę na ich odpowiednią konsystencję i teksturę.

Wybieraj estetyczne naczynia!

Wyszczerbiony talerz z lekko powycieranym ornamentem niekoniecznie zachęci nas do spożywania posiłku. Z drugiej strony, niekoniecznie namawiam amatorów dobrego i zdrowego odżywiania w inwestowanie w drogą porcelanową zastawę. Warto jednak sobie zapamiętać, aby przygotowywany posiłek zaserwować na naczyniu charakteryzującym się nienagannym standardem – dzięki temu posiłek będzie wydawał się atrakcyjniejszy. Warto również wiedzieć, że najlepiej większość  potraw prezentuje się na białych talerzach ( a nie na fikuśnych i pstrokatych).

Podsumowania

Estetyka podania i finalny wygląd przygotowywanego posiłku posiadają spore znacznie dla postrzegania jego smakowitości i atrakcyjności. Warto poświęcić chwilę uwagi i zaserwować danie w formie estetycznej i miłej dal oka, dzięki temu satysfakcja ze zjedzenia zdrowego dania będzie znacznie większa.