Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Rosół "Zupą Mocy"?

Rosół "Zupą Mocy"?

Kinga Żuralska

Rosół zwany również Zupą Mocy, to najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca. Prawdziwy bulion, gotowany na kościach, mięsie z warzywami (nie z kostki) posiada właściwości przeciwzapalne. Wiedziały to już nasze babcie, potwierdzają to badania. Szkoda, że my o tym zapominamy!

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Badanie przeprowadzone przez Nebraska Medical Center, dotyczące wpływu rosołu na migrację neutrofili (granulocyty chroniące organizm przed drobnoustrojami), sugeruje, że rosół może zawierać wiele substancji o działaniu leczniczym. Działanie przeciwzapalne wpływa na złagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych.

Gdy czujemy się osłabieni, gdy dopada nas przeziębienie, warto sięgnąć po prawdziwy bulion.

To jednak tyko jedna z wielu zalet rosołu. Nie bez powodu nazywany jest on zupą mocy.

Żelatyna z rosołu chroni i przyspiesza odnowę wyściółki jelit, przez co leczy nieszczelne jelita. Wspomaga trawienie i bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną znajdującą się w naszym układzie pokarmowym. Rosół to naturalne kolostrum. Jak wiadomo sprawne jelita to podstawa zdrowia.

Rosół jest bogaty w wapń, magnez, fosfor, witaminy oraz antyoksydanty wspierające prawidłowe działanie układu odpornościowego. Dzięki nim mamy zdrowe i silne kości.

Rosół zawiera również kolagen i glukozoaminię. Zawartość kolagenu i żelatyny wpływa na zdrowie naszych włosów i paznokci, a także gładkość i wygląd skóry.Zawartość glukozaminy oraz chondroityny wpływa na zapobieganie zwyrodnieniowym schorzeniom stawów oraz nadaje chrząstce elastyczność.

Aminokwasy zawarte w rosole pomagają w prawidłowej pracy centralnego układu nerwowego. Gliacyna znajdująca się w rosole wpływa na uspokojenie i lepszy sen. Dzięki dużej zawartości kolagenu poprawia się metabolizm (zmniejsza się poziom cysteiny i tryptofanu), co polepsza pracę TARCZYCY.

Czego potrzebujemy, aby ugotować dobry rosół?

Wykonanie i skład są banalne. Potrzebujemy trochę czasu, duży garnek oraz poniższe składniki:

  • mięso z kością (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
  • (kości mogą być dowolne (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub mieszanka)
  • porcja rosołowa z wiejskiego kurczaka , łącznie z kurzą łapką świetnie się sprawdzi.
  • warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek)
  • przyprawy (sól himalajska, pieprze, liść laurowy, ziele angielskie)
  • ocet jabłkowy fermentowany (1-2 łyżki)
  • woda

Gotujemy na wolnym ogniu, minimum 4h.

Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie. Niektórzy gotują rosół dobę i dłużej, aż do całkowitego rozpuszczenia chrząstek.

Podsumowując, gdy dopada Cie przeziębienie, gdy masz osłabiona odporność, gdy masz problemy trawienne, gdy twoje jelita nie działają prawidłowo, gdy bolą Cię stawy, gdy masz słabe włosy i paznokcie, gdy masz chorą tarczycę, gdy masz dużo stresu, gdy jesteś przemarznięty...... PIJ ZUPĘ MOCY!

 



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie