Rosół "Zupą Mocy"?

Rosół zwany również Zupą Mocy, to najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca. Prawdziwy bulion, gotowany na kościach, mięsie z warzywami (nie z kostki) posiada właściwości przeciwzapalne. Wiedziały to już nasze babcie, potwierdzają to badania. Szkoda, że my o tym zapominamy!

Badanie przeprowadzone przez Nebraska Medical Center, dotyczące wpływu rosołu na migrację neutrofili (granulocyty chroniące organizm przed drobnoustrojami), sugeruje, że rosół może zawierać wiele substancji o działaniu leczniczym. Działanie przeciwzapalne wpływa na złagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych.

Gdy czujemy się osłabieni, gdy dopada nas przeziębienie, warto sięgnąć po prawdziwy bulion.

To jednak tyko jedna z wielu zalet rosołu. Nie bez powodu nazywany jest on zupą mocy.

Żelatyna z rosołu chroni i przyspiesza odnowę wyściółki jelit, przez co leczy nieszczelne jelita. Wspomaga trawienie i bardzo dobrze wpływa na florę bakteryjną znajdującą się w naszym układzie pokarmowym. Rosół to naturalne kolostrum. Jak wiadomo sprawne jelita to podstawa zdrowia.

Rosół jest bogaty w wapń, magnez, fosfor, witaminy oraz antyoksydanty wspierające prawidłowe działanie układu odpornościowego. Dzięki nim mamy zdrowe i silne kości.

Rosół zawiera również kolagen i glukozoaminię. Zawartość kolagenu i żelatyny wpływa na zdrowie naszych włosów i paznokci, a także gładkość i wygląd skóry.Zawartość glukozaminy oraz chondroityny wpływa na zapobieganie zwyrodnieniowym schorzeniom stawów oraz nadaje chrząstce elastyczność.

Aminokwasy zawarte w rosole pomagają w prawidłowej pracy centralnego układu nerwowego. Gliacyna znajdująca się w rosole wpływa na uspokojenie i lepszy sen. Dzięki dużej zawartości kolagenu poprawia się metabolizm (zmniejsza się poziom cysteiny i tryptofanu), co polepsza pracę TARCZYCY.

Czego potrzebujemy, aby ugotować dobry rosół?

Wykonanie i skład są banalne. Potrzebujemy trochę czasu, duży garnek oraz poniższe składniki:

  • mięso z kością (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
  • (kości mogą być dowolne (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub mieszanka)
  • porcja rosołowa z wiejskiego kurczaka , łącznie z kurzą łapką świetnie się sprawdzi.
  • warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek)
  • przyprawy (sól himalajska, pieprze, liść laurowy, ziele angielskie)
  • ocet jabłkowy fermentowany (1-2 łyżki)
  • woda

Gotujemy na wolnym ogniu, minimum 4h.

Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie. Niektórzy gotują rosół dobę i dłużej, aż do całkowitego rozpuszczenia chrząstek.

Podsumowując, gdy dopada Cie przeziębienie, gdy masz osłabiona odporność, gdy masz problemy trawienne, gdy twoje jelita nie działają prawidłowo, gdy bolą Cię stawy, gdy masz słabe włosy i paznokcie, gdy masz chorą tarczycę, gdy masz dużo stresu, gdy jesteś przemarznięty...... PIJ ZUPĘ MOCY!