Jak rozpoznać typ sylwetki i jak wykorzystać go układając swój plan?

Układając plan treningowy i dietetyczny istotne jest dopasowanie go do swoich potrzeb oraz do swojego typu sylwetki. Dzięki temu możesz osiągnąć optymalne rezultaty. Jak rozpoznać, jakim typem sylwetki jesteś? Czym kierować się dobierając dla siebie plan żywienia i treningu?

W latach 30 i 40 dwudziestego wieku amerykański psycholog William Herbert Sheldon stworzył pionierski system klasyfikowania typu sylwetki zwany jako somatotypowanie.

Według klasyfikacji Sheldona wyróżniamy trzy typy sylwetki. Są to endomorficy, mezomorficy oraz ektomorficy.

Warto na wstępie zaznaczyć, że bardzo rzadko spotyka się w życiu codziennym czyste typy sylwetek. Najczęściej występują typy mieszane. Przykładowo endomorficzny mezomorfik, czy też ektomorficzny mezomorfik.

Najważniejszym zadaniem jest zidentyfikowanie typu dominującego i dobranie do niego odpowiedniej strategii działania.

Endomorfika charakteryzuje znaczna ilość tkanki tłuszczowej. Osoby te mają trudności z redukcją masy ciała. Natomiast dość łatwo zdobywają nadprogramowe kilogramy. Są to zwykle osoby grubokościste, o krótkich kończynach, szerokich stawach. Osoby te mają trudności w utrzymaniu efektów po zakończeniu redukcji. Gdy zrezygnują z treningów, szybko odzyskują tkankę tłuszczową. Z reguły brak im wyraźnego wcięcia w tali. Są powolni, ospali, mają mało energii.

Endomorficy zazwyczaj słabo tolerują węglowodany. Zdecydowanie bardziej służy im wyższe spożycie białka, które ma napędzać ich spowolniony metabolizm.

Jeśli jesteś endomorfikiem potrzebujesz znacznie więcej dyscypliny zarówno w kwestii odżywiania jak i treningów. Częste odstępstwa od diety i nieregularne treningi skutecznie odciągają takie osoby od osiągnięcia zamierzonego celu.

Najlepsze efekty przynosi połączenie treningu cardio oraz treningu oporowego, a także dosyć rygorystyczne przestrzeganie diety. Można założyć schemat 90% diety, 10% odstępstw. Treningi interwałowe również świetnie się sprawdzą do podkręcania metabolizmu, Endomorficy powinni trenować dosyć często i regularnie.

Ektomorficy są natomiast osobami naturalnie szczupłymi, stosunkowo wysokimi. Łatwo tracą na wadze, trudno zbudować im mięśnie. Mają oni długie kończyny, wąską talię i ramiona. Charakteryzuje ich szybka przemiana materii. Często są to osoby z nadmiarem energii, bardzo aktywne, niecierpliwe.

W przypadku ektomorfików najlepiej sprawdzi się krótki trening z dużym obciążeniem. Powinien być przeplatany przerwami gwarantującymi regenerację.

Ektomorficy powinni dbać o regularne treningi, gdyż każda, nawet kilku czy kilkunastodniowa przerwa może powodować u nich spadek masy mięśniowej.

Ektomorficy mają duże zapotrzebowanie na energię. Nie mogą pozwolić sobie na pomijanie posiłków. W ich wypadku dieta może być bogata w węglowodany, ponieważ bardzo dobrze je tolerują. Zaleca się żywność o wysokiej gęstości odżywczej. Brak tendencji do tycia nie powinien być usprawiedliwieniem dla nadmiernego spożywania śmieciowego jedzenia. Ektomorficy powinni również pomyśleć o redukcji stresu, zapewnieniu sobie odpoczynku i wystarczającej ilości snu.

Mezomorficy to osoby, które nie mają problemu z budową mięśni i równie szybko tracą tłuszcz. Osoby takie mają szersze ramiona i klatkę oraz wąską talię. Są z natury silne i charakteryzuje ich wysoki poziom energii. Bardzo dobrze tolerują węglowodany.

Mezomorficy reagują dobrze na niemalże każdy rodzaj treningu. Jeżeli jesteś mezomorfikiem wykorzystaj swój potencjał. Jeśli będziesz sumiennie trenował, szybko osiągniesz rewelacyjne efekty. Biorąc pod uwagę to, że śmieciowe jedzenie nie wywoła, podobnie jak u ektomorfika, szybkiego tycia, należy pamiętać że żywność wpływa nie tylko na wygląd, ale i na stan zdrowia.

Podsumowując, według Sheldona wyróżniamy trzy główne typy sylwetki. Endomorfików, ektomorfików i mezomorfików. Układając plan treningowy i dietetyczny, warto wziąć je pod uwagę. Niezależnie, do której grupy się zaliczasz, pamiętaj, że każdy może osiągnąć swój cel. Jednak u każdego proces ten przebiega inaczej i każdy potrzebuje innej ilości czasu i włożonej pracy by go zrealizować.