Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Dlaczego po niektórych trunkach bardziej boli głowa?

Dlaczego po niektórych trunkach bardziej boli głowa?

Tadeusz Sowiński

Brak umiaru w konsumpcji alkoholu może nieść za sobą negatywne skutki - o tym wie każdy, komu zdarzyło się choć raz w życiu przesadzić z dawką etanolu. Co ciekawe jednak, zarówno codzienna praktyka jak i również badania naukowe pokazują, że poszczególne trunki różnią się między sobą dość istotnie swoim “kacotwórczym” potencjałem. Skąd się biorą owe różnice?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Skąd wiedzieć, że mamy kaca?

Oczywiście pytanie zawarte w nagłówku niniejszego akapitu jest raczej mocno żartobliwe. Każdy, kto doświadczył kiedykolwiek w życiu “syndromu dnia poprzedniego”, raczej nie pomyli tego stanu z żadną inną jednostką chorobową. Pomimo tego, iż jego symptomy nie są same w sobie specyficzne dla tej przypadłości, to razem tworzą niepowtarzalny pakiet, który można zapamiętać na całe życie... Mowa tutaj o takich objawach jak:

  • silne i trudne do zaspokojenia pragnienie,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nadwrażliwość na hałas i światło,
  • problemy z koncentracją uwagi,
  • ogólny spadek kondycji psychicznej,
  • niekiedy także mdłości i wymioty.

Zazwyczaj pierwsze objawy związane z tzw. syndromem dnia poprzedniego pojawiają się już kilka godzin od spożycia ostatniego kieliszka alkoholu. Najczęściej jest to poranek lub południe, gdy próbujemy odespać całonocną imprezę.

Metabolizm alkoholu

Chcąc zrozumieć różnice w oddziaływaniu poszczególnych trunków na nasz organizm, należy najpierw pochylić się na moment nad metabolizmem alkoholu. Otóż związek ten po wchłonięciu z przewodu pokarmowego (warto dodać, że pewna jego ilość wchłania się już przez błony śluzowe) poddawany jest kaskadzie przemian biochemicznych prowadzących do jego neutralizacji, gdyż - cokolwiek by nie mówili jego entuzjaści - sam w sobie traktowany jest jak trucizna przez nasz organizm.  Metabolizm alkoholu zachodzi głównie w wątrobie, przy udziale specjalnych enzymów takich jak m. in. dehydrogenaza alkoholowa i dehydrogenaza aldehydowa. Oba enzymy działają w ścisłej współpracy. Pierwszy z nich przemienia etanol w mocno toksyczny aldehyd octowy, drugi natomiast pozwala neutralizować ten związek do octanu, który w dalszej kolejności ulega utlenieniu do dwutlenku węgla i wody. W ten sposób etanol rozłożony zostaje do dwóch neutralnych metabolitów. Wszystko byłoby w porządku, gdyby w toku tych przemian nie powstawał wysoce reaktywny nadtlenek wodoru... Czynnik ten może brać udział w uszkadzaniu struktury wielu komórek.



W artykule mówimy o: Zdrowie

1 / 2 Następna strona