Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Cholesterol, stres oksydacyjny i miażdżyca

Miażdżyca to proces chorobowy prowadzący do zwężenia światłą naczyń krwionośnych i ograniczenia ich drożności. W wypadku całkowitego zablokowania przepływu krwi dochodzi do zawału mięśnia sercowego, który może zakończyć się śmiercią. Na miażdżycę pracuje się latami. Dokładny, chronologiczny, przyczynowo-skutkowy ciąg zdarzeń doprowadzający do powstania tzw. płytki miażdżycowej jest dość złożony i związane jest z nim wiele kontrowersji.

Ogólnie przyjmuje się, że jednym z kluczowych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia choroby jest sposób odżywiania.

Gdyby zrobić ankietę i zapytać w niej przypadkowych osób, jaki składnik diety najbardziej kojarzy się z miażdżycą, zdecydowana większość odpowiedzi zapewne dotyczyłaby cholesterolu. Faktycznie cholesterol jest w pewien sposób związany z procesem powstawania blaszki miażdżycowej, ale nie koniecznie ten zawarty w pożywieniu.

Zdecydowanie większe znaczenie ma cholesterol wewnątrzustrojowy.  Za kluczowy uznaje się ostatnio stosunek poszczególny frakcji lipoproteinowych zajmujących się jego transportem, które potocznie nazywane są „dobrym cholesterolem” – HDL i „złym cholesterolem” – LDL.

 Wielu badaczy uważa, że negatywny wpływ LDL związany jest z jego skłonnością do ulegania procesowi oksydacji inicjowanej przez aktywność wolnych rodników. Frakcja ta oprócz cholesterolu  zawiera także zawarte fosfolipidach, estrach i triacyloglicerolach reszty nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo podatne na utlenianie.

Reaktywne produkty peroksydacji lipidów sprawiają, że lipoproteina ulega pewnym przeobrażeniom i nie jest rozpoznawana przez receptor LDL (apoB/E), zmodyfikowaniu ulega białkowa część LDL - apolipoproteina B-100, która pobudza następnie tzw. receptor zmiatający (scavenger receptor).  Pomijając kaskadę biochemicznych reakcji można powiedzieć, że sytuacja ta prowadzi do niekontrolowanego napływu zmodyfikowanego LDL do ścian naczyń. Jest to jeden z istotnych etapów powstawania miażdżycy.

W związku z powyższym uznać należy, że aktywność wolnych rodników związana jest powstawaniem blaszki miażdżycowej. Nie tyle więc sam „zły cholesterol”, czyli lipoproteina o niskiej gęstości, stanowi bezpośredni czynnik ryzyka wystąpienia tej choroby, co jego utleniona postać zaburzająca przebieg procesów regulacyjnych i ochronnych.

Jaki możemy wyciągnąć z tego wniosek praktyczny?  Komponując dietę warto zadbać o odpowiednią podaż pokarmów bogatych w naturalne przeciwutleniacze, uwzględniając w niej świeże owoce oraz świeże i gotowane warzywa. W ten sposób wspomóc można zdolności antyoksydacyjne organizmu i zmniejszyć ryzyko powstawania zmian miażdżycowych. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.