Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Modna quinoa – czy warto włączyć ją do diety?

Modna quinoa – czy warto włączyć ją do diety?

Tadeusz Sowiński

Quinoa zwana także komosą ryżową, należy do produktów żywnościowych cieszących się niezwykle wysoką renomą. Mając to na uwadze, warto zastanowić się czy to tylko chwilowa moda czy może też faktycznie istnieją rzetelne przesłanki, by uznawać ją za nieprzeciętnie wartościowy składnik zdrowej diety?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Czym jest quinoa?

Quinoa, czyli inaczej – komosa ryżowa, to roślina zaliczana do rodziny szarłatowatych. Chociaż w Polsce mówi i pisze się o niej od stosunkowo niedawna, to na świecie znana jest od tysiącleci. Na obszarach Ameryki Południowej uprawiano ją już 5000 lat temu! W dawnych czasach komosa ryżowa była podstawowym pokarmem Inków zamieszkujących rejony górskie. Dziś komosa stała się po prostu modna i sięgają po nią przede wszystkim osoby, które dbają o zdrowie i formę fizyczną. Fakt ten wykorzystywany jest przez producentów żywności: quinoa sprzedawana jest za dość wysoką cenę (w porównaniu do innych pokarmów węglowodanowych), przy czym opisywana jest jako produkt o nietuzinkowych walorach zdrowotnych i bardzo wysokiej wartości odżywczej.

Quinoa jako źródło węglowodanów

Quinoa bez wątpienia jest dość dobrym źródłem węglowodanów, zawiera ich bowiem około 64% ogółem, przy czym około 7g to błonnik. Produkty, w których węglowodany występują w formie skrobi, której towarzyszy spora ilość błonnika postrzegane są jako najbardziej optymalny wybór żywieniowy. Komosa ryżowa bez wątpienia do tej grupy się właśnie zalicza co sprawia, że stanowić może ona cenny składnik diety zarówno osób o przeciętnej aktywności fizycznej, jak i w przypadku sportowców.

Quinoa jako źródło białka

W przyrodzie zazwyczaj jest tak, że produkty białkowe zawierają niewiele węglowodanów, a węglowodanowe dostarczają niewiele białka, lub jest to białko niskiej wartości. W przypadku komosy ryżowej sytuacja wygląda inaczej, gdyż dostarcza ona, aż 14g protein w 100g. To może nie jest tyle co w mięsie (ok 20g na 100g), ale jak na produkt roślinny taka dawka robi wrażenie zwłaszcza, że jest to białko pełnowartościowe, o znakomitym aminogramie. Dodatkowo quinoa dostarcza wszystkich, niezbędnych aminokwasów w dość korzystnych proporcjach. Dodatkowo komosa jest także bardzo dobrym źródłem argininy – aminokwasu będącego prekursorem tlenku azotu.

Umiarkowanie niskotłuszczowa

Komosa ryżowa dostarcza też pewnej ilości tłuszczu – pod tym względem przewyższa produkty zbożowe. Chociaż pewnie zdaniem niektórych osób obecność tłuszczu może być postrzegana jako wada, to w istocie takie myślenie jest nieuprawomocnione. Tłuszcz jest ważnym składnikiem diety, ale fakt, że jest on zawarty w komosie czyni z niej produkt kompletny (dostarczający węglowodanów, pełnowartościowego białka i właśnie tłuszczu). Dodatkowo warto wiedzieć, że komosa dostarcza zarówno tłuszczów wielonienasyconych, jak i jednonienasyconych i nasyconych.

Wysoka zawartość witamin i składników mineralnych

Quinoa to dość obfite źródło witamin. Fakt ten ma duże znaczenie, bo w końcu organizm potrzebuje nie tylko protein i składników energetycznych, ale też innego rodzaju związków uczestniczących w regulacji przebiegu przemian biochemicznych zachodzących w komórkach. Wystarczy zjeść 100g komosy, by pokryć zapotrzebowanie na wybrane składniki w następującej ilości:

  • B1 (25% RDA),
  • B2 (20% RDA),
  • B6 (25% RDA),
  • B9 (90% RDA),
  • E (25% RDA),
  • potas (15% RDA),
  • żelazo (25% RDA – podany zakres  referencyjny dotyczy kobiet, dla mężczyzn jest niższy),
  • magnez (50% RDA),
  • cynk (20% RDA),
  • miedź (30% RDA),
  • selen (15% RDA).


1 / 2 Następna strona