Proso - zboże, które nie zakwasza
Produkty zbożowe podobnie jak produkty mięsne, jaja i orzechy zazwyczaj charakteryzują się właściwościami kwasotwórczymi. W praktyce oznacza to, że wysoka ich konsumpcja stanowi obciążenie dla ustrojowych mechanizmów regulujących równowagę kwasowo-zasadową przyczyniając się m.in. do nasilonego ubytku ważnych składników mineralnych takich jak wapń, magnez, potas. W przypadku kaszy jaglanej jest inaczej, gdyż nie tylko nie ma ona działania kwasotwórczego, ale posiada wręcz lekkie właściwości zasadotwórcze. Badania naukowe wskazują, iż produkty alkalizujące mogą m.in. zmniejszać nasilenie katabolizmu mięśniowego!
Warto wiedzieć, iż kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Oznacza to, że może być spożywana przez osoby, które z powodu celiakii, chorób autoimmunologicznych czy też nadwrażliwości niezwiązanej z celiakią - nie mogą spożywać glutenu. Fakt ten zapewne też będzie mieć znaczenie w kontekście „mody” na dietę bezglutenową, która jakiś czas temu nastała wśród osób aktywnych fizycznie i interesujących się zdrowym odżywianiem. Kasza jaglana w przeciwieństwie do owsa, pszenicy i żyta jest też zazwyczaj lepiej tolerowana pokarmowo i nawet u osób wrażliwych rzadko wywołuje jakiekolwiek problemy ze strony przewodu pokarmowego.
Doskonałe źródło węglowodanów złożonych i błonnika
Kasza jaglana stanowi znakomite źródło węglowodanów złożonych dostarczając ich ponad 70g w 100g (mowa o produkcie w stanie surowym). Dzięki temu stanowić może idealny zamiennik ryżu, makaronów, płatków owsianych, pieczywa, ziemniaków czy też - innych kasz. Ważne przy tym jest to, że zawarta w niej skrobia występuje w towarzystwie błonnika, który obniża poposiłkową glikemie oraz zwiększa uczucie sytości i pozytywnie wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego i na stan mikroflory jelitowej.
Obfite źródło protein z wysoką zawartością leucyny
Kasza jaglana oprócz węglowodanów złożonych i błonnika dostarcza także sporej dawki białka. W 100 g tego zboża obecne jest ponad 10 g tego ważnego składnika pokarmowego. Proteiny jaglane charakteryzują się całkiem niezłym składam aminokwasowym, ich jedyną wadą jest niska zawartość lizyny, którą można uzupełnić dodając do posiłku produkty mleczne, szczególnie w lizynę zasobne. Warto nadmienić iż kasza jaglana jest bardzo zasobna w leucynę – aminokwas kluczowy dla rozwoju tkanki mięśniowej.
Bogactwo witamin z grupy B i składników mineralnych
Kasza jaglana to doskonałe źródło witamin z grupy B. Dostarcza ona sporej dawki kwasu foliowego, pirydoksyny, tiaminy oraz niacyny. Dodatkowo kasza jaglana zawiera również wiele cennych składników mineralnych. Jest bardzo dobrym źródłem magnezu (ponad 100 mg w 100 g kaszy), cynku (3 - 3,5 mg w 100 g kaszy) co pozwala pokryć w przypadku obu pierwiastków od 25 do 30% dziennego zapotrzebowania. Warto dodać, iż kasza jaglana dostarcza także sporo żelaza, miedzi, manganu i pewnej ilości potasu. Jest też źródłem krzemu, który korzystnie wpływa na stan włosów, paznokcie i… stawów!
Kaszę jaglaną łatwo przygotować i trudno przypalić
Kasza jaglana to produkt z którego obróbką poradzą sobie nawet niedoświadczeni kucharze. Tak naprawdę wystarczy po prostu wsypać ją do gotującej się wody i gotować przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając. Każdy kto przypadkowo próbował to zrobić wie, że trudno ją „zepsuć” czy przypalić. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż kasza jaglana dobrze komponuje się tak z daniami wytrawnymi jak i słodkimi.
Podsumowanie
Kasza jaglana stanowić może cenny składnik zdrowej diety. Dostarcza sporej dawki składników odżywczych takich jak węglowodany, białko, witaminy i ważne pierwiastki. Dodatkowo jest źródłem włókna pokarmowego, a poza tym – nie zawiera glutenu. Kasza jaglana znakomicie nadaje się jako składnik zarówno posiłków wytrawnych jak i dań podawanych na słodko.