Ze spożywaniem ziemniaków związane jest wiele mitów, z których najważniejszy brzmi: „ziemniaki tuczą”. Fakt, tuczyć mogą zjadane w nadmiarze, podobnie jak tuczyć może ryż czy kasza, kiedy będziemy się nimi objadać. Same w sobie jednak ziemniaki są dość niskokaloryczne, ale wbrew temu co wielu sądzi – nie są niskowartościowe. Oczywiście najlepszą opcją jest spożywanie ziemniaków gotowanych na parze „w mundurkach”.
Najlepszy i najgorszy sposób przygotowania ziemniaków
Taki sposób obróbki termicznej zmniejsza straty w witaminach i elektrolitach, których ziemniak jest źródłem. Najgorszą możliwą opcją jest spożywanie ziemniaków smażonych, zwłaszcza w postaci frytek dostępnych w barach szybkiej obsługi. Taka frytka to swego rodzaju koń trojański, w jej wnętrzu kryją się uwodornione kwasy tłuszczowe, najgorszy możliwy tłuszcz. No i tak „zdefiniowane” ziemniaki oczywiście będą tuczyć.
Co więc przemawia za ziemniakiem?
Właściwie przyrządzony ziemniak będzie zawierał całkiem sporo potasu, pewną dawkę magnezu, witamin C i PP oraz błonnika. 100 g surowych ziemniaków dostarcza jedynie 15 – 18 g węglowodanów, a więc 4 – 5 razy mniej niż 100 g kaszy czy ryżu.
Ziemniak jest także jednym z niewielu źródeł skrobi o działaniu alkalizującym. Najistotniejszą kwestią jest jednak dość specyficzny parametr zwany „indeksem sytości”, który odzwierciedla jak szybko po spożyciu konkretnego pokarmu stajemy się głodni.
Za punkt wyjścia uznaje się wartość otrzymaną w wypadku białego chleba wynoszącą SI = 100%, z którą zestawia się wyniki innych pokarmów w postaci ekwiwalentów energetycznych (co oznacza, że wszystkie badane produkty żywnościowe mają tyle samo kalorii).
Gotowane ziemniaki mają wysoki współczynnik sytości równy SI = 323%, co oznacza, że np. 240 kcal spożyte z ziemniaków syci ponad trzy razy bardziej niż 240 kcal spożyte z białego pieczywa. Dla porównania współczynnik sytości dla rogalika croissant wynosi zaledwie SI = 47%.
Podsumowanie
Uczucie sytości po posiłku ma istotne znaczenie dla tego, kiedy i jak bardzo będziemy znowu głodni. W wypadku diet odchudzających, kiedy spożywamy mniej kalorii niż organizm potrzebuje na bieżące wydatki nadmierne uczucie głodu może zaważyć na utrzymaniu reżimu diety.
Istotne jest więc dobierania w taki sposób produktów żywnościowych, by dobrze zaspokajały głów. Ziemniaki należą do produktów żywnościowych, które znakomicie do tego się nadają.
Źródła:
Impact of some isoenergetic snacks on satiety and next meal intake in healthy adults. Almiron-Roig E, Grathwohl D, Green H, Erkner A.
A satiety index of common foods Holt SH, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.