Ze spożywaniem ziemniaków związane jest wiele mitów, z których najważniejszy brzmi: „ziemniaki tuczą”. Fakt, tuczyć mogą zjadane w nadmiarze, podobnie jak tuczyć może ryż czy kasza kiedy będziemy się nimi objadać. Same w sobie jednak ziemniaki są dość niskokaloryczne, ale wbrew temu co wielu sądzi – nie są niskowartościowe. Oczywiście najlepszą opcją jest spożywanie ziemniaków gotowanych na parze „w mundurkach”.
Najlepszy i najgorszy sposób przygotowania ziemniaków
Taki sposób obróbki termicznej zmniejsza straty w witaminach i elektrolitach których ziemniak jest źródłem. Najgorszą możliwą opcją jest spożywanie ziemniaków smażonych, zwłaszcza w postaci frytek dostępnych w barach szybkiej obsługi. Taka frytka to swego rodzaju koń trojański, w jej wnętrzu kryją się uwodornione kwasy tłuszczowe, najgorszy możliwy tłuszcz. No i tak „zdefiniowane” ziemniaki oczywiście będą tuczyć.
Co więc przemawia za ziemniakiem?
Właściwie przyrządzony ziemniak będzie zawierał całkiem sporo potasu, pewną dawkę magnezu, witamin C i PP oraz błonnika. 100 g surowych ziemniaków dostarcza jedynie 15 – 18 g węglowodanów, a więc 4 – 5 razy mniej niż 100g kaszy czy ryżu. Ziemniak jest także jednym z niewielu źródeł skrobi o działaniu alkalizującym. Najistotniejszą kwestią jest jednak dość specyficzny parametr zwany „indeksem sytości”, który odzwierciedla jak szybko po spożyciu konkretnego pokarmu stajemy się głodni. Za punkt wyjścia uznaje się wartość otrzymaną w wypadku białego chleba wynoszącą SI = 100%, z którą zestawia się wyniki innych pokarmów w postaci ekwiwalentów energetycznych (co oznacza, że wszystkie badane produkty żywnościowe mają tyle samo kalorii). Gotowane ziemniaki mają wysoki współczynnik sytości równy SI = 323%, co oznacza że np. 240 kcal spożyte z ziemniaków syci ponad trzy razy bardziej niż 240 kcal spożyte z białego pieczywa. Dla porównania współczynnik sytości dla rogalika croissant wynosi zaledwie SI = 47%.
Podsumowanie
Uczucie sytości po posiłku ma istotne znaczenie dla tego kiedy i jak bardzo będziemy znowu głodni. W wypadku diet odchudzających, kiedy spożywamy mniej kalorii niż organizm potrzebuje na bieżące wydatki nadmierne uczucie głodu może zaważyć na utrzymaniu reżimu diety. Istotne jest więc dobierania w taki sposób produktów żywnościowych, by dobrze zaspokajały głów. Ziemniaki należą do produktów żywnościowych, które znakomicie do tego się nadają.
Źródła:
Impact of some isoenergetic snacks on satiety and next meal intake in healthy adults. Almiron-Roig E, Grathwohl D, Green H, Erkner A.
A satiety index of common foods Holt SH, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E.
Hej! Z przyjemnością zapraszamy Cię do pobrania naszej nowej aplikacji, która pomoże Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Przygotowaliśmy ją z myślą o Tobie, by ułatwić Ci trzymanie się diety i planu treningowego.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat aplikacji oraz ją pobrać? Zrobisz to poprzez Google Play: