Znakomite źródło węglowodanów
Kasza jaglana bez wątpienia stanowi znakomite źródło węglowodanów. W 100g dostarcza ponad 70g tego składnika pokarmowego (pod postacią skrobi), w towarzystwie obniżającego poposiłkową glikemię i regulującego pracę jelit błonnika. Kasza jaglana śmiało stanowić może alternatywę dla ryżu, płatków owsianych, makaronów pełnoziarnistych i innych produktów zbożowych. Kasza jaglana charakteryzuje się też niskim ładunkiem glikemicznym co ma szczególne znaczenie dla diabetyków i osób z zaburzoną kontrolą glikemii.
Dobre źródło białka
W 100g kaszy jaglanej zawarte jest ponad 10g białka. Co szczególnie istotne jest to białko całkiem przyzwoitej jakości, w którym aminokwasem ograniczającym jest lizyna. Warto nadmienić, że bardzo dużo lizyny zawierają produkty mleczne, tak wiec łącząc w ramach posiłku kaszę jaglaną z mlekiem, jogurtem lub serkiem wiejskim doprowadzamy do bardzo korzystnego zbilansowania aminokwasów, czego efektem jest białko komplementarne o wysokiej wartości odżywczej. Kasza jaglana na tle innych produktów zbożowych wyróżnia się też wysoką zawartością leucyny – aminokwasu mającego kluczowe znaczenie dla rozwoju tkanki mięśniowej.
Posiada właściwości zasadotwórcze
Kasza jaglana w przeciwieństwie do innych produktów zbożowych nie tylko nie posiada działania kwasotwórczego, a wręcz – lekko alkalizujące. Jest to niezwykle istotna kwestia z punktu widzenia utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Niestety w naszym codziennym menu dominują produkty o właściwościach zakwaszających, do których oprócz wspomnianych zbóż zaliczyć także należy mięso, jaja, ryby, orzechy, nasiona, strączki i znaczną część produktów mlecznych. Dla utrzymania równowagi ważna jest więc odpowiednio wysoka konsumpcja produktów zasadotwórczych - zaliczyć do nich można głównie warzywa i owoce, mleko i jogurty naturalne oraz… kaszę jaglaną!
Dostarcza witamin z grupy B
Kasza jaglana stanowi dobre źródło witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, pirydoksyny, niacyny i tiaminy, zaspokajając przeciętnie od 20 do 30% zapotrzebowania na te składniki pokarmowe (dawka zawarta w 100g kaszy jaglanej). Odpowiednia podaż witamin z grupy B jest ważna zarówno dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych związanych z przemianami węglowodanów i białek, jak i również dla utrzymania w szczytowej kondycji układu nerwowego i układu krążenia.
Dostarcza ważnych pierwiastków
Kasza jaglana zawiera także szereg ważnych dla naszego organizmu składników mineralnych. Przede wszystkim jest dobrym źródłem magnezu (ponad 100mg w 100g kaszy, czyli około 25 - 30% dziennego zapotrzebowania), cynku (3- 3,5mg w 100g kaszy, czyli również około 25 - 30% dziennego zapotrzebowania). Kasza jaglana dodatkowo dostarcza także żelaza, miedzi, manganu i pewnej ilości potasu.
Podsumowanie
Jak widać, istnieje przynajmniej pięć dobrych powodów, dla których warto włączyć kaszę jaglaną do swojego menu. Nie bez znaczenia jest także fakt, że kasza jaglana jest po prostu smaczna i znakomicie komponuje się zarówno z mięsem i warzywami w przypadku dań wytrawnych, jak i również z owocami i nabiałem w przypadku potraw serwowanych „na słodko”. Kasza jaglana stanowić też może cenny składnik kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.