Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Tanie gotowanie dla singla – praktyczne wskazówki

Tanie gotowanie dla singla – praktyczne wskazówki
Tadeusz Sowiński
Prowadzenie “warsztatu kulinarnego” w pojedynkę wiąże się z koniecznością przygotowywania posiłków wyłącznie dla jednej osoby. Panowie i panie żyjący bez rodziny, partnera czy współlokatorów, niezwykle często rezygnują z samodzielnego gotowania, uważając, iż jest to starta czasu oraz działanie zdecydowanie nieopłacalne ekonomicznie. Prościej jest zamówić pizzę czy zjeść na mieście – unikając przy tym marnotrawienia jedzenia oraz zmywania garów. Jednakże osoby zmagające się ze zbędnymi ilościami tkanki tłuszczowej, a także osoby dbające o zdrowie powinny wiedzieć, iż nie ma prostszego sposobu na odzyskanie kontroli nad ilością i jakością spożywanego jedzenia, jak samodzielne przygotowywanie posiłków.

Od czego zacząć?

Przede wszystkim należy przygotować właściwy plan działania, biorący pod uwagę między innymi ilość wolnego czasu, jaki jesteśmy w stanie dziennie przeznaczyć na kuchenne sprawy oraz robienie zakupów. Warto także zrobić przegląd kuchennego sprzętu i zastanowić się nad tym, co ewentualnie mogłoby nam się dodatkowo przydać. Szczegółowy jadłospis warto zaplanować, uwzględniając cel jaki chcemy osiągnąć, a także biorąc pod uwagę takie czynniki jak preferencje smakowe oraz oczywiście umiejętności kulinarne. A dlaczego dobry plan, uwzględniający jak najwięcej naszych indywidualnych potrzeb jest tak ważny?

Dobra organizacja działania pozwala między innymi na:

  • sprawniejsze załatwienie spraw zaopatrzeniowych – tygodniowe zakupy są opcją tańszą i mniej czasochłonną niż sprawunki codzienne. Mając przygotowaną listę potrzebnych składników, możemy zrobić zakupy unikając kupowania niepotrzebnych produktów, a także zminimalizować ryzyko powstawania lodówkowych resztek, które najczęściej lądują w koszu. Warto przy tym korzystać z zamrażarki i porcjować wybrane pokarmy (np. mięso).
  • oszczędność czasu i większe prawdopodobieństwo osiągnięcia upragnionych rezultatów – wbrew pozorom „wymyślanie” codziennie nowego menu może wiązać się z pewnym nakładem czasu i energii. Wymaga też częstszego robienia zakupów.  Mało tego, pod wpływem impulsu (oraz głodu) często rezygnujemy z nałożonego na siebie żywieniowego „rygoru”. Dzieje się tak czasem pod wpływem czynników zewnętrznych, np. promocja w sklepie ulubionych parówek czy też smak na lody pistacjowe.

Co zrobić, aby nie spędzać całego dnia w kuchni?

Przede wszystkim dokładnie przemyśl swoje menu. Jeżeli uwzględnisz dania wieloskładnikowe, do tego zaplanujesz 6 posiłków w ciągu dnia, to może okazać się, że jednak sporo czasu w tej kuchni spędzisz. Jeżeli zależy Ci na czasie, zdecyduj się raczej na danie proste i mniej składnikowe. Dobrą opcją są tzw. dania jednogarnkowe, czyli mięso i warzywa przygotowywane w jednym naczyniu. Zaletą tego typu potraw jest ograniczona ilość wykorzystywanego sprzętu kuchennego, co oznacza mniej zmywania po ukończonych zabiegach kulinarnych.

Mając na uwadze ograniczoną ilość czasu, warto pomyśleć o powtarzających się posiłkach – czy to w schemacie dniowym (np. obiad i kolacja taka sama lub różniąca się dodatkami) czy też w schemacie dwudniowym (np. obiady dwa dni pod rząd takie same lub nieznacznie różniące się dodatkami). Trochę czasu zaoszczędzić możemy umiejętnie wykorzystując kuchenne sprzęty – np. pieczenie mięsa w piekarniku nie wymaga specjalnych zabiegów, wystarczy je szybko przygotować i włożyć w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia do piekarnika. Czas w którym potrawa piecze się wykorzystać można na inne czynności, niekoniecznie kulinarne.

Należy również podkreślić, iż w umiejętnym gospodarowaniu czasem, duże znaczenie posiadają posiadane umiejętności – im częściej wykonywać będziemy daną czynność i powtarzać w schemacie tygodniowym, miesięcznym, itd. tym większego nabierzemy doświadczenia i wprawy – a co z tym związane, wykonywanie tych samych czynności zajmuje mniej czasu. Dlatego nie należy się zniechęcać, a usprawniać i doskonalić swój kuchenny warsztat, utrwalając tym samym dobre nawyki.

 

Jak nie zbankrutować, gotując dla jednej osoby?

Aspekt ekonomiczny często zniechęca osoby żyjące w pojedynkę do samodzielnego przygotowywania posiłków. Tymczasem prowadząc w miarę zorganizowany tryb życia, można odżywiać się zdrowo i przy tym nie tracić fortuny na żywność. Pierwszym ważnym elementem jest dobry plan, dzięki któremu zminimalizujemy ryzyko kupowania niepotrzebnych pokarmów oraz ryzyko zalegania resztek w lodówce czy kuchennych szafkach. O czym dodatkowo należy pamiętać?

Warto przyswoić kilka elementarnych informacji dotyczących produktów żywnościowych. Dzięki temu unikniemy wyrzucania pieniędzy na żywieniowe buble (np. produkty typu fit) bądź też produkty, których cena nie do końca współgra z ich zachwalaną przez media wartością odżywczą i bez żalu zamienić można je na inne, tańsze pokarmy (np. jagody goji nie stanowią obligatoryjnego elementu menu, podobnie jak quinoa)

Kupuj produkty sezonowe, menu planuj w oparciu o produkty ogólnie dostępnie, bierz pod uwagę akcje promocyjne w pobliskich sklepach (dotyczące przede wszystkim nieprzetworzonej żywności, np. mięsa, ryb, ryżu, kaszy, etc.).

Nie marnuj żywności – nawet jeśli zostają w lodówce jakiekolwiek pozostałości, postaraj się przygotować z ich użyciem posiłek. Mogą to być dania w typie zapiekanki, sałatki, zupy kremu czy też pasty do pieczywa. Zachowaj ostrożność względem „kondycji” zużywanych resztek – wszelkie produkty spleśniałe, zgniłe, podejrzanie wyglądające i pachnące, bezpieczniej jest po prostu wyrzucić do kosza. Aby zminimalizować ryzyko tego typu sytuacji, warto robić regularne przeglądy zawartości lodówki.

Podsumowanie

Gotowanie dla jednej osoby nie musi być startą czasu i pieniędzy. Przy dobrej organizacji zajęć można sprawnie przygotować posiłek, nie nadwyrężając przy tym znacznie budżetu. Warto wiedzieć, że niekiedy początki są trudne i bardziej czasochłonne, ale w praktyce bardzo szybko nabrać można  umiejętności pozwalających odpowiednio zorganizować działania w kuchni tak, by realizacja złożeń diety nie była męką.

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę