Trzy zaskakujące powody przez które nie możesz schudnąć

Chociaż uważa się, że aby schudnąć wystarczy po prostu mniej jeść i więcej się ruszać, to w rzeczywistości sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana. Okazuje się bowiem, że istnieją także nieżywieniowe i nietreningowe czynniki utrudniające redukcję tkanki tłuszczowej. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące.

Przeczytaj koniecznie:

Zbyt niskie spożycie nabiału utrudnia odchudzanie

 

Niedobory pokarmowe

Chociaż do problemów z odchudzaniem częściej przyczynia się raczej nadmiar niż niedobór jedzenia, to fakty są takie, że utrudnić redukcję tkanki tłuszczowej mogą także niedobory składników odżywczych takich jak:

  • wybrane witaminy,
  • składniki mineralne,
  • niezbędne kwasy tłuszczowe.

O tym zazwyczaj w ogóle nie myślimy, nie bierzemy tego pod uwagę, a okazuje się, że powyższe zależności potwierdzają wyniki badań naukowych. Przykładowo niedostateczne spożycie wapnia może być powiązane z zaburzeniami prawidłowego działania adipocytów, co może prowadzić do nasilonego odkładania tkanki tłuszczowej i problemów z uwalnianiem zgromadzonych zapasów. Niedobory witaminy D, okazały się sprzyjać gromadzeniu tkanki tłuszczowej trzewnej, a uzupełnianie niedoborów w trakcie kuracji odchudzającej przyspieszało odchudzanie. Braki magnezu zaburzają wrażliwość insulinową, a braki chromu prawdopodobnie zaburzają kontrolę łaknienia. To tylko wybrane przykłady, których w rzeczywistości jest więcej.

Podsumowanie

Planowanie efektywnej redukcji nie wiąże się jedynie z ułożeniem strategii żywieniowo-treningowej, ale także powinno brać pod uwagę szereg innych czynników, jak choćby długość i jakość snu, natężenie stresu i zdolność do radzenia sobie z jego konsekwencjami, a także ewentualną farmakoterapię. Przy planowaniu diety natomiast dobrze jest uwzględnić kwestię wpływu ewentualnych niedoborów pokarmowych na funkcjonowanie gospodarki energetycznej, weryfikując dotychczasowe zwyczaje żywieniowe oraz w razie potrzeby – zlecając wykonanie odpowiednich badań.