Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Uczucie głodu a katabolizm mięśniowy

Uczucie głodu a katabolizm mięśniowy
Uczucie głodu z pewnością do przyjemnych nie należy, czy jednak zgodnie z popularnymi przekonaniami jest ono powiązane w jakiś sposób z katabolizmem mięśniowym? Wiele osób sądzi, że tak właśnie jest w praktyce. Warto się zastanowić jednak czy ten pogląd ma jakieś uzasadnienie, a jeśli tak – to jaki mechanizm leży u podłoża tej zależności no i oczywiście – czy można mu jakoś zaradzić?

Skąd się bierze uczucie głodu?

Uczucie głodu jest czymś niezwykle bliskim naszej naturze. Wiąże się bowiem ze stanem braku dostępności energii i białka z pożywienia. W toku ewolucji ludzki organizm wykształcił sobie dość skomplikowany zestaw mechanizmów pozwalający kontrolować łaknienie i tym samym zaspokajać zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Przy prawidłowym działaniu tych mechanizmów, możliwe jest pokrywanie potrzeb ustrojowych przy minimalizacji ryzyka nadmiernego otłuszczenia ciała. Z resztą widać to w naturze – trudno znaleźć zwierzę żyjące w stanie wolnym, które cierpi na nadwagę czy otyłość. Problem polega na tym, że w regulacji poboru pokarmu biorą udział nie tylko hormony i neuropeptydy, ale także rozmaite czynniki zewnętrzne, do których zaliczyć można m.in.:

  • aspekty kulturowe,
  • aspekty społeczne,
  • stany emocjonalne,
  • bodźce wzrokowe, zapachowe i inne.

Kontrola łaknienia a dobór produktów

Istotne znaczenie dla kontroli łaknienia mają też właściwości spożywanego pokarmu. Zarówno jego wygląd, zapach i smak, jak i nawet temperatura i tekstura oraz obecność określonych składników wpływają na to czy ma on właściwości sycące czy też potęguje chęć dalszej konsumpcji. W przypadku niektórych produktów żywnościowych szybciej odczuwamy sytość w trakcie konsumpcji i dłużej czujemy się najedzeni, niż w przypadku innych. Dzieje się tak pomimo takiej samej kaloryczności.

Uczucie głodu a katabolizm mięśniowy

Uczucie głodu często wiązane jest z katabolizmem mięśniowym. W końcu przecież głód świadczy o tym, że organizm nie ma dostępu do składników energetycznych i budulcowych z pokarmu, a więc naturalnie w tej sytuacji sięga do… mięśni. Cóż, takie stwierdzenie wydaje się przekonywujące, ale niekoniecznie odpowiada rzeczywistości. Otóż warto wiedzieć, że powyżej wspomniana zależność byłaby prawdziwa gdyby ośrodki głodu i sytości reagowały tylko i wyłącznie na zmiany biochemiczne zachodzące w tkance mięśniowej związane z procesami katabolizmu mięśniowego. Tymczasem wiadomo ponad wszelką wątpliwość, że tak nie jest.

Innymi słowy – głód może być zainicjowany przez szereg innych czynników, takich chociażby jak zapach ulubionej potrawy (kto tego nie doświadczył..?). Trudno jest jednak uwierzyć, że w takiej sytuacji organizm zaczyna trawić własne mięśnie, a gdyby tak było to okazałoby się, że kataboliczny dla nas jest np. zapach pieczonego kurczaka czy smażonego steku.

Głód w “innych” okolicznościach

Niekiedy uczucie głodu pojawia się wtedy, gdy organizm ma pod dostatkiem energii i składników budulcowych. Tak dzieje się m.in. w przypadku otyłości, której towarzyszy zjawisko leptynooporności (leptyna to hormon uczestniczący w regulacji łaknienia). W efekcie można odczuwać głód nawet wtedy, gdy rezerwy energetyczne są wypełnione, a mięśnie mają pełen dostęp do aminokwasów.

Głód a apetyt

Warto też wspomnieć, iż bardzo często uczucie głodu mylone jest z apetytem, ochotą na zjedzenie określonego rodzaju pokarmu. Dodatkowo przejawiamy też wyraźną skłonność do przejaskrawiania nasilenia dyskomfortu związanego z tym zjawiskiem. W dzisiejszych czasach mało osób doświadcza "prawdziwego głodu", czyli stanu, który jest w stanie totalnie zaabsorbować uwagę i który występuje po 2 – 3 dniach całkowitego postu. Wtedy głód powiązany jest z katabolizmem mięśniowym…

Wnioski

Uczucie głodu może, ale nie musi być powiązane z katabolizmem mięśniowym. Po pierwsze, niedożywienie wywołujące uczucie głodu samo w sobie nie musi szkodzić mięśniom. Po drugie, głód może być wywoływany przez inne czynniki niż niedobór energii w diecie. Po trzecie, głód mylony jest z apetytem, czyli ochotą na zjedzenie określonego typu pokarmu. No i wreszcie po czwarte, współczesny głód to raczej dyskomfort związany z opróżnieniem żołądka, niż realny stan zaburzenia homeostazy ustrojowej, której towarzyszy katabolizm mięśniowy…

 

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę