Arbuz - owoc czy warzywo?

Latem panuje sezon nie tylko na truskawki, poziomki czy borówki, ale także na arbuzy. Powszechnie arbuza zaliczamy właśnie do owoców, przede wszystkim ze względu na jego słodki, orzeźwiający smak. Czy jednak arbuz rzeczywiście jest owocem?

Przeczytaj koniecznie:

Jogurt owocowy - wróg Twojej sylwetki

Arbuz zwyczajny, w przeciwieństwie do panujących przekonań, uprawiany jest jako warzywo. Nazywa się go również kawonem i zalicza do gatunku roślin z rodziny dyniowatych. Nie bez przyczyny arbuz i dynia mają wiele cech wspólnych.

Zasadniczo jednak różnią się one od siebie smakiem.

Arbuz jest orzeźwiający i słodki. Przyczynia się do tego zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego. Arbuz zawiera 92% wody, dlatego dobrze gasi pragnienie.

Zawiera jednak niewielką ilość witamin i minerałów. Ceni się go jednak za wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Arbuz jest stosunkowo niskokaloryczny. W 100g dostarcza jedynie 30kcal, z czego ponad 7,5g to węglowodany. Dostarcza niewielkie ilości wapnia, magnezu, fosforu, potasu,  cynku, a także witaminy C, A, E oraz witamin z grupy B.

Jak już wspomniałam wyżej, jest bogaty w przeciwutleniacze takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto, arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego.

Arbuz jest bardzo często niesłusznie eliminowany z diety przez osoby będące na diecie redukcyjnej, za sprawą wysokiego indeksu glikemicznego.

Indeks glikemiczny arbuza wynosi 72. Zalicza się więc do grupy produktów o wysokim IG. Indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram węglowodanów pochodzących z danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.

Indeks glikemiczny jednak nie zawsze odzwierciedla rzeczywistą reakcję  naszego organizmu, ponieważ nie odnosi się do ilości węglowodanów w danej porcji. Gdy spożywamy podobnej wielkości porcje dwóch produktów o tym samym IG, stężenie glukozy we krwi będzie rosnąć słabiej po żywności zawierającej mniej węglowodanów.

Ilość węglowodanów w porcji arbuza ważącej około 150 g wynosi około 10-12g. Oznacza to, że arbuz posiada wysoki IG, ale niski ŁG (ładunek glikemiczny), tak więc zjedzenie jednej porcji nie będzie miało znaczącego wpływu na poziom cukru we krwi i związanych z tym konsekwencji.

Mimo tego, że arbuz składa się głównie z wody i pewnej ilości cukru, znajdziemy w nim kilka ciekawych substancji. Są to wymienione wcześniej przeciwutleniacze, a także cytrulina. Według badań, arbuz stanowi najbogatsze źródło naturalnej L-cytruliny (w 100 g znajduje się 300 mg). Cytrulina, rozszerzając światło naczyń krwionośnych, powoduje efekt tzw. „pompy mięśniowej”, w konsekwencji którego dochodzi do zwiększenia objętości mięśni w trakcie ćwiczeń.

Podsumowując, mimo tego, że arbuz nie jest bogatym źródłem witamin i minerałów może stanowić ciekawy element diety i świetnie gasić pragnienie. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego, nie powinny obawiać się go osoby będące na diecie, gdyż charakteryzuje się on niskim ładunkiem glikemicznym.