Kawa rozpuszczalna - ciekawostki na jej temat

Chociaż kawa rozpuszczalna u wytrawnych kawoszy raczej nie cieszy się dużym szacunkiem, to większość Polaków docenia jej kluczowy walor jakim jest wygoda i łatwość przygotowania. Kawa rozpuszczalna kryje w sobie jednak wiele tajemnic, z których istnienia mało kto zdaje sobie sprawę. Niektóre z ciekawostek jej dotyczących są naprawdę zaskakujące i… optymistyczne!

Przeczytaj koniecznie:

Czy kawa jest zdrowa?

 

Bogactwo polifenoli

Związki fenolowe cieszą się dziś sporym zainteresowaniem w świecie nauki. Okazuje się, że niektóre z tych substancji mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Efekt ten dotyczy m.in. polifenoli obecnych w zielonej herbacie, czerwonym winie, a także – w kawie. Warto bowiem wiedzieć, że kawa jest obfitym źródłem antyoksydantów z grupy polifenoli i dzięki ich obecności wykazuje działanie prozdrowotne. W tym miejscu warto wspomnieć, że pomimo iż często można spotkać się z przekonaniem, zgodnie z którym kawa rozpuszczalna jest wspomnianych związków pozbawiona, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Badania naukowe dowodzą, że filiżanka kawy rozpuszczalnej może dostarczać tyle samo bioaktywnych związków fenolowych co filiżanka wysokogatunkowej „prawdziwej kawy”.

Znakomita „przedtreningówka”

Kawa, w tym również ta w wersji instant, znakomicie nadaje się jako środek przedtreningowy. Wynika to z jednej strony z jej pobudzającego działania, a z drugiej – z właściwości termogennych. Solidna porcja kawy nie tylko może zmniejszyć zmęczenie i poprawić zdolności wysiłkowe, ale dodatkowo także nasili wydatkowanie energii i zwiększy efektywność mobilizacji oraz spalania kwasów tłuszczowych zmagazynowanych w adipocytach. Dawkę trzeba dopasować indywidualnie, ale w większości wypadków – jedna łyżeczka to za mało…

Nie należy jej przechowywać w lodówce

Sposób przechowywania kawy ma wyraźny wpływ na jej smak i aromat – z tego faktu chyba wszyscy zdają sobie sprawę. Stąd też każdy rodzaj kawy poleca się trzymać w suchym i szczelnie zamkniętym naczyniu. Mało kto jednak wie, że pod żadnym pozorem kawy – również tej w wersji instant - nie powinno się jednak trzymać w lodówce, gdyż w ten sposób można jej po prostu zaszkodzić. Po wyjęciu z lodówki może się zdarzyć tak, że w opakowaniu z kawą wytworzy się wilgoć. O konsekwencjach wynikających z tego stanu rzeczy chyba nikomu mówić nie trzeba: utrata aromatu i smaku to najbardziej banalne skutki tego typu praktyk.

Niestety - często zafałszowana

Kawa rozpuszczalna należy do produktów, które niezwykle chętnie i często są… podrabiane. Badania wykonane na naszym rodzimym rynku w roku 2008 wykazały, że zafałszowania mogą dotyczyć nawet 32% sklepowych pozycji tego typu. Patrząc na dostępne dane można też pokusić się o wniosek, że nieprawidłowości częściej dotyczą tych mniej znanych firm (co wydaje się dość logiczne). Lepiej jest wybierać renomowane i sprawdzone produkty choć jednak i w ich wypadku pewne ryzyko zafałszowań istnieje, jest jednak istotnie mniejsze.